//

Святкування дня Блаженної Йосафати Гордашевської

20 листопада Сестри Служебниці в Україні та цілому світі, урочисто відзначили свято Блаженної Йосафати Гордашевської, співзасновниці Згромадження.

 

Уже традиційно цього дня двері монастирів були відкриті для спільних молінь із мирянами, які разом із сестрами молилися через заступництво Блаженної Йосафати, випрошуючи потрібних ласк. Сестри організовували відправу подячних Божественних Літургій, Молебнів, Акафістів, приготували розповіді про життя блаженної Йосафати, музичні та духовні програми, щоб, таким чином прославити Бога, і вшанувати Блаженну Йосафату.

 

Хочеться особливо відзначити цьогорічні святкування у Червонограді (колишньому Кристинополі). Це місто називають колискою Згромадження Сестер Служебниць, адже тут із 1894 по 1946 рр. функціонував славний Кристинопільський Новіціят, де щороку виховувалося понад 50 молодих сестер, які готувалися до місійної праці, щоб «іти і служити там, де є найбільша потреба». Також славне минуле Кристинопільського монастиря пов’язане із особами Блаженної Йосафати і Блаженної Тарсикії Мацьків, які тут тихо і віддано служили Богові та людям, а потім тут народилися для вічності.

 

Отож, 20 листопада цього року, у Червонограді відбулися спільні моління за участю великого числа духовенства і вірних, під час яких на місці, де знаходився Кристинопільський Новіціят, було встановлено пам’ятний хрест. Провінційна Настоятелька с. Надія Котур розповіла присутнім про це святе для Сестер Служебниць місце, а живий свідок трагічних подій 1944 року - с. Дарія Градюк поділилася спогадами про знищення Кристинопільського Новіціяту і мученицьку смерть Блаженної Тарсикії. Міський голова пан І. Чудійович подякував Сестрам Служебницям за їх присутність у Червонограді, підкресливши великий вклад у виховання молодого покоління, а також висловив радість, що сестри повертаються до витоків своєї історії і намагаються передати її майбутнім поколінням.

 

Не менш  урочистими були святкування дня Блаженної Йосафати в інших місцевостях, де є монастирі Сестер Служебниць. У багатьох храмах чи каплицях монастирів було виставлено мощі Блаженної Йосафати, перед якими вірні в тиші і всі разом у спільній молитві просили її заступництва для наших родин, парафій, Церкви і держави.

 

У Донецьку й Києві під час святкувань було виставлено мощі Блаженної Йосафати для всенародного почитання. Вірні спільно молилися, а також переглянули фільм «Блаженна Йосафата – світло з України» і більше познайомилися з святим життям Сестри Йосафати.

 

У Львові святкування дня Блаженної Йосафати відбувалися у храмі Покрови Пресвятої Богородиці Отців Салезіян та в каплиці Провінційного дому Благовіщення Божої Матері. Після богослужінь сестри представили вірним короткі роздуми про святість Блаженної Йосафати, особливо наголосили на її приклад, який не втрачає актуальності сьогодні, адже словами: «будьте святі» вона запрошує кожну людину до святості.

 

Слід відзначити, що серед молільників до Блаженної Йосафати особливо багато було дітей та молоді, які через молитву прийшли запалитися її духом та ступати стежками її святого життя.

 

Сестри Служебниці, Львів
Джерело: ugcc.org.ua