//

Святкова академія з нагоди відзначення Дня Бога Творця в Івано-Франківську

14 вересня, в Івано-Франківській духовній семінарії ім. священномученика Йосафата відбулася урочиста академія, присвячена Дню Бога Творця, який християни різних конфесій по всьому світі святкують як день молитви та відповідальності за природне довкілля.

 

Святкування розпочалося молебнем до Бога Творця. Опісля, в рамках конференційної програми на тему «Християнської відповідальності за природу» з тематичними виступами до присутніх звернулися представники церковної ієрархії та екологічних структур. Керівник Бюро УГКЦ з питань екології д-р Володимир Шеремета, відкриваючи конференційну частину заходу привітав усіх з нагоди Дня Бога Творця, коротко пригадав історію виникнення цього загально-християнського екологічного свята, до відзначення якого, за ініціативою екобюро та відповідно до рішень Патріаршого Синоду Єпископів, долучилась УГКЦ.  У своєму виступі очільник екологічно бюро застановився над метою відзначення Дня Бога Творця, яка полягає в тому, щоб допомогти християнам переосмислити свою віру і краще зрозуміти та здійснювати відповідальність за довірений Богом світ природи у своєму повсякденному житті.

 

Проф. д-р о. Олександр Левицький, ректор духовної семінарії виступив на тему «День Творця та виховання відповідальності за створіння у процесі священичої формації». Акцент доповідача був поставлений на питанні важливості цілісності формації майбутніх священників для того, щоб ефективніше допомагати людям долати гріх, зокрема, гріх екологічний – чи гріх руйнування створеної Богом природи, яким людина загрожує всьому створінню і своєму спасінню.

 

Голова архиєпархіальної екуменічної комісії о. Ігор Онищук виступив на тему «Значення Дня Творця у процесі зближення християнських Церков» і наголосив на тому, що екологічні проблеми є спільним викликом для християнських Церков, а об’єднанні зусилля для його подолання є доброю нагодою для інтенсифікації міжцерковного діалогу, що визнає як Католицька, так і Православні Церкви в Екуменічній Хартії підписаній в 2001 р. у Стразбурзі Всесвітньою Радою Церков та Радою Єпископських Конференцій Європи.

 

Ізюминкою урочистої академії став виступ «наймолодшого співпрацівника Екобюро» – Анічки Дзуль (5 років), яка в поетичній формі висловила свою свідомість християнської відповідальності за природу, викликавши при цьому шквал аплодисментів.

 

Після прекрасної тематичної концертної програми, підготованої братами семінаристами, всі отримали ієрейське благословення на те, щоб в дійсності бути свідками любові Бога Творця та Спасителя Світу один до одного та до всього Божого створіння – природи.

 

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 

Довідка:

Відповідно до доручення Патріаршого Синоду Єпископів, Українська Греко-Католицька Церква відзначає в перший день нового церковного року – День Бога Творця (1/14 вересня), звертаючи особливу увагу на питання відповідальності за Боже створіння – природу.