//

Святіший Отець: Зіслання Святого Духа - це свято єдності і взаєморозуміння

  "П'ятидесятниця - це свято єдності, взаєморозуміння і спілкування між людьми" - сказав Бенедкт ХVI в проповіді під час Євхаристії, яку очолив 27 травня на торжество П'ятидесятниці у ватиканській базиліці. "Ми всі бачимо, що в нашому світі, незважаючи на те, що ми все ближче один до одного, завдяки розвитку засобів комунікацій, взаєморозуміння і відносини між людьми сьогодні часто поверхневі і складні. Недолік взаєморозуміння часто призводить до конфліктів; діалог між поколіннями стає все більш важким і в ньому часто переважає незгода; в повсякденному житті люди стають все більш агресивними і сварливими, не хочуть працювати над взаєморозумінням і замикаються в собі, у своїх власних інтересах ", - зазначив Святіший Отець.

 

Папа підкреслив, що з розвитком науки і техніки ми намагаємося домінувати над силами природи і звертатися до Бога нам здається непотрібним, оскільки думаємо, що самі зможемо побудувати та здійснити все те, чого хочемо. "Це правда, що ми збільшили наші можливості комунікації між собою, отримувати інформацію і передавати її, але чи можемо сказати, що через це збільшилася наша здатність краще взаємнопорозумітися, чи можливо парадоксально, ми все менше і менше розуміємо себе?", - запитав Понтифік і додав, що між людьми зростає  почуття недовіри, підозрілості, взаємного страху, навіть до того, що ми стаємо небезпечним один одному? ». Таким чином, як ми можемо бути об'єднаними, жити в злагоді?, - запитав Святіший Отець.

 

Папа підкреслив також значення слів сьогоднішнього Євангелія: "Коли ж прийде Він, Дух Істини, навчить вас всій правді" (Ів 16,13). Понтифік зазначив, що Ісус, кажучи про Святого Духа, пояснює чим є Церква, "що діяти як християни не означає замикатися у своєму "я", але означає прийняти у себе Церкву, чи краще, внутрішньо дозволити, щоб вона нас прийняла. "Коли я говорю, думаю, дію як християнин, не роблю цього замикаючись в своєму "я", але роблю це повністю", - сказав Святіший Отець.


Понтифік звернув увагу на те, що там де люди хочуть бути Богом, може вийти так, що вони почнуть виступати один проти одного. Коли ж будуть жити в істині Господа, відкриються на дію Святого Духа, який їх підтримує і об'єднує ". Святіший Отець нагадав слова св.Павла, який сказав, що наше особисте життя позначене внутрішніми конфліктами, розділами між імпульсами, які походять від нашого тіла і тими, які походять від Святого Духа і ми не повинні слідувати їм усім. "Ми не можемо бути одночасно егоїстами і щедрими, прагнути панувати над іншими і відчувати радість безкорисливого служіння. Ми завжди повинні вибрати те, яким імпульсам слідувати і можемо це робити в справжній спосіб лише за допомогою Духа Христа ", - сказав Бенедикт ХVI.

 

На закінчення своєї проповіді Папа закликав віруючих до молитви, щоб Святий Дух нас просвітив і керував нами у прийнятті істини Христа, яка передається в Церкві.

 

За матеріалами radiovaticana.org