//

Святіший Отець прослухав першу великопосну проповідь о. Раньєро Канталамесси

Сьогодні Папа Бенедикт XVI зі співробітниками Римської курії прослухав перші з чотирьох великопосних проповідей проповідника Папського дому, італійського капуцина о. Раньєро Канталамесси. Темою його роздумів була духовна спадщина чотирьох Отців Церкви: св. Атаназія, св. Василя Великого, св. Григорія Назіянського і св. Григорія Нісського. «Згадаймо науку цих великих Докторів Церкви, щоб побачити, що саме кожен з них говорить до нас сьогодні», – сказав о. Канталамесса.


Метою його проповідей, як він підкреслив, буде не навчати ефективних способів євангелізації, а насамперед зміцнити віру, відкрити її багатство і цінність. Нині проповідник розповів про Олександрійського Єпископа св. Атаназія і його улюблену тему: Божественність Христа. О. Канталамесса зазначив, що у III ст. св. Атаназій віддано захищав принцип Божественності Христа від спроб вважати Ісуса лише «одним з багатьох інших творінь» або просто ідеєю. Така позиція була властива для тодішньої елліністичної філософії. На думку проповідника, упевненість св. Атаназія в Божественності Господа виходила від його власного релігійного досвіду і роздумів про спасіння людини. «Спасіння не може походити від якогось іншого посередника, окрім як тільки від Бога», – пояснив позицію св. Атаназія  папський проповідник.

 

Капуцин зазначив, що заслуга св. Атаназія полягає в тому, що він не допустив обмеження теології до філософських роздумів. Він зазначив, що питання божественності Христа, разом з двома іншими християнськими таємницями: Святою Трійцею і Втіленням, є наріжним каменем у діалозі зі сучасною культурою, яка приймає Бога тільки як ідею. Перед лицем цієї культури, на думку о. Канталамесси, варто пам'ятати про зміцнення власної віри в Бога, через якого приходить спасіння, і не обмежувати віру різними іншими формами уявлень про Нього: поганською, філософською чи ідеалістичною.


За матеріалами: radiovaticana.org