//

Святіший Отець Бенедикт ХVІ зустрівся з представниками хорватської еліти

Вчора о 18.05 за середньоєвропейським часом Папу Бенедикта ХVІ на вході до Хорватського національного театру зустріли керівники цього мистецького закладу, будівлю якого свого часу, так само, як і будівлю Львівської Опери, святково відкрив цісар Франц Йосиф І.


Святіший Отець Бенедикт ХVІ у супроводі церковних достойників увійшов у будівлю театру під бурхливі оплески. Привітали Папу з прибуттям учасники фолькрольного ансамблю «Lado», які виконали літургійний хвалоспів «Svetoj žrtvi uskrsnici».

 

Від імені Католицької Церкви в Хорватії Святішого Отця Бенедикта ХVІ привітав Високопреосвященний Архиєпископ Задарський владика Желімір Пуліч. Владика наголосив: «Будівля Хорватського національного театру ніколи ще не мала величнішого гостя за свою історію. Візит Папи є особливою честю для інтендантів опери, драми та балету і усіх митців, які творять у цих стінах. Вітаємо Вас, Святіший Отче, у нашій столиці, нашому головному місті, місті Загребі, у нашій культурній, народній і духовній столиці. Це місто у різних часах завжди було місцем, яке єднало хорватів на Батьківщині і на поселеннях. І так як побажання «Наступного року в Єрусалимі» віткане в народне і духовне життя народу Ізраїля, так і хорвати, розпорошені по цілому світі, завжди мріють прийти у свій «білий град Загреб». І сьогодні Загреб отримав особливу честь – його вулицями пройшов «білий Отець», щоб відвідати своїх дітей, благословити їх і укріпити у вірі».

 

Від імені хорватського народу Святішого Отця Бенедикта ХVІ вітав д-р Ніко Зурак, Член Папської Академії. Пан Зурак зокрема сказав: «Тут зібрані представники академічних кіл Хорватії свідомі величезної ролі, що її відігравала і надалі відіграє католицька віра та Церква у житті нашого хорватського народу. Ми гордимося митцями і вченими нашого народу, які завдячуючи своїй вірі залишили спадок для усього людства, а особливо у Вічному Місті» . Пан Зурак особливо виділив скульпторів Івана Дукновіча та Івана Маштровіча, художника о. Юрая Кловіча, філософа, теолога, поборника християнської єдності о. Юрая Кріжаніча, філософа, історика Франу Петріча, філософа, теолога, духовного письменника о. Марка Маруліча, а особливо – видатного всесторонього хорватського вченого єзуїта о. Руджера Бошковіча. «Для нас хорватських вчених важливою є аксіома «для теологів усе починається з Бога, а для інших вчених усе закінчується Богом», – завершив своє привітання д-р Зурак.

 

Святіший Отець Бенедикт ХVІ звернувся до зібраних на італійській мові, промову Святішого Отця перекладав відомий хорватський історик і теолог о. Юрай Коларіч. У своїй проповіді Святіший Отець зокрема зазначив: «Тема совісті є універсальною і всюди присутньою з огляду на різноманітні покликання, в яких ви дієте. Вона є також фундаментом вільного і праведного суспільства як на національному, так і на наднаціональному рівні… Якщо совість, згідно з новітніми розуміннями, буде зведена лише на рівень приватної релігійності, у такому випадку для кризи Заходу нема ліку, і в такому випадку Європа приречена на регресію… Церква, плекаючи совість людини, дає суспільству дорогоцінний скарб. І цей скарб розпочинає формуватися у християнській сім’ї, а продовжує своє формування на парохії, де діти і молодь, читаючи Святе Письмо, читають кодекс європейської культури».

 

Наприкінці зустрічі Святіший Отець уділив усім присутнім своє Апостольське благословення. Після зустрічі відбулася приватна аудієнція для вибраних представників хорватського релігійного, політичного, наукового, культурного, спортивного життя. Зокрема Папа зустрівся і з представниками православних, юдеїв, мусульман.


Джерело: http://www.ika.hr