//

Святійші Отці про перший політ людини в космос

12 квітня 2011 р. – 50-та річниця першого польоту людини в космос. Успіх польоту Юрія Гагаріна викликав змагання між США та тодішнім СРСР. Протягом трохи більше року американські та радянські космонавти здійснили ще сім польотів. Останні з них – це політ Андріяна Ніколаєва, що тривав від 11 до 15 серпня 1962 року та першого українця-космонавта Павла Поповича, що тривав від 12 до 15 серпня. І вже 12 серпня того ж року прозвучало перше офіційне папське слово про підкорення космосу людиною.

 

Звертаючись до вірних, які зібрались на молитву «Ангел Господній» з Папою у літній резиденції Вселенських Архиєреїв у Кастель Ґандольфо, блаженний Іван ХХІІІ, зокрема, сказав:


«Протягом століть “Ангел Господній” спогадує поєднання неба з землею, божественного з людським. Саме тепер хотілось би додати до намірень нашої молитви згадку про молодого космонавта. Улюблені діти, що належите до всіх народів! Ви тут зібралися, як добрі брати, в той час як пілот, майже у вирішальний та, напевно, визначальний спосіб, досвідчує інтелектуальні, моральні та фізичні здатності людини, та продовжує дослідження сотвореного, до якого вже з перших сторінок заохочує Святе Письмо… Народи, а особливо молоді покоління, з ентузіазмом слідкують за розвитком чудесних космічних польотів. О, як би ми хотіли, щоб ці починання набрали значення подяки, складеної Богові – Творцеві та Верховному Законодавцеві. Від того, як ці історичні події будуть вписані в літописи наукового пізнання космосу, залежить, чи стануть вони вираженням справжнього та мирного прогресу, що ґрунтується на солідній основі загальнолюдського братерства».

 

А 2000 року кардинал Йозеф Ратцінгер, теперішній Папа Бенедикт XVI, назвав перший космічний політ людини «короткою прогулянкою за двері дому». Ці слова майбутній Папа виголосив в доповіді «Пресвята Трійця: джерело, модель і ціль Церкви». Він згадав про політ в космос в контексті своїх розважань про «важке відчуття відсутності Бога, яку багато хто відчуває у наш час». «Найстарші з нас -- сказав кард. Ратцінгер 13 березня 2000 року -- ще пам'ятають, як російський космонавт Юрій Гагарін, повернувшись зі своєї подорожі в космос – першої в історії людства – повідомив, що не бачив ніякого бога. Навіть самому недосвідченому атеїстові зрозуміло, що подібне твердження не могло бути переконливим аргументом проти існування Бога. Те, що до Бога не можна доторкнутися руками або подивитися на Нього в телескоп, що Він не живе ні на Місяці, ні на Сатурні, ні на будь-якій іншій планеті чи зірках, знали і до Гагаріна. Крім того, якщо врахувати параметри Всесвіту, то цей політ в космос, залишаючись подією виключною, може вважатися лише короткою прогулянкою за ворота дому, а знання, які були завдяки ній отримані, у багато разів менші від тих, які ми вже маємо на основі наших розрахунків і спостережень».

 

Джерело: Радіо Ватикан