//

Святий Престол: злісне зловживання з боку самозваного єпископату Китаю

Секретар Конгрегації євангелізації народів архиєпископ Савіо Хон Тай Фай назвав "сумним" жест "так званої Конференції єпископів Китаю", яка "зловживає владою", звільняючи єпископа Тадеуса Ма Даквіна з посади єпископа Шанхайської архиєпархії.

 

Він підтвердив раніше озвучену інформацію ЗМІ. Ватиканський єрарх нагадав, що "Конференція" ніколи не була визнана Святим Престолом. Жоден орган не має повноважень призначати або звільняти єпископа, тим більше не визнаний Папою. Архиєпископ позначив цей випадок, як злісне зловживання владою. "Тому, хто брав участь у цьому акті, доведеться пояснити, чому він приніс так багато шкоди Церкві, її єдності як в Китаї, так і в світі", - заявив секретар ватиканської дикастерії в інтерв'ю "AsiaNews".


Єпископ Ма Даквін в день  свячень 7 липня поточного року відмовився прийняти їх з рук єпископів, які не перебувають у спільності зі Святим Престолом. Він також вирішив вийти з Патріотичної асоціації китайських католиків, принципи діяльності якої є "несумісними з католицькою доктриною", як написав Бенедикт XVI в Посланні до китайських католиків.


Ватиканський єрарх зізнався, що подорожуючи по всьому світу, він закликає вірних молитися за Церкву в Китаї, де християни страждають від відсутності свободи. Він закликав усіх підносити молитви також за єпископа Ма Даквіна, але і за єпископів і священиків, які були кинуті в китайські в'язниці і знаходяться там ще сьогодні.


"Це насильство і жорстоке поводження з релігійною свободою провокує критику Китаю з боку міжнародного співтовариства. Наша країна, яка зробила настільки великий крок в сучасному світі, не заслуговує того, щоб бути приниженою таким чином  через такий стан", - переконаний архиєпископ Хон Тай Фай, який за походженням є китайцем.


За матеріалами: http://be.radiovaticana.va