//

Святий Престол закликає посилити контроль над торгівлею зброєю

20 липня була опублікована декларація Апостольського Престолу про роботу третьої сесії підготовчого комітету ООН, присвяченої договору про торгівлю зброєю. Захід проходив в Нью-Йорку 11-15 липня. У ньому брала участь делегація Апостольського Престолу під керівництвом Архиєпископа Френсіса Чуліката, постійного спостерігача Ватикану в ООН.

 

У декларації, опублікованій сьогодні, повідомляється, що в нью-йоркській сесії взяли участь представники близько 100 країн світу. Вони представили своє бачення проблем, пов'язаних з торгівлею зброєю. "У багатьох частинах світу незаконна торгівля зброєю та боєприпасами привела до численних людських страждань, внутрішніх конфліктів, громадських заворушень, порушень прав людини, гуманітарних криз, злочинності, насильства і терору.  Ці проблеми можуть бути ефективно вирішені тільки шляхом загального розподілу обов'язків між усіма членами міжнародного співтовариства ".


"Міжнародне співтовариство потребує сильних, надійних, ефективних і конкретних правових інструментів, необхідних для підвищення прозорості у сфері торгівлі зброєю, прийняття загальних критеріїв і встановленні обов'язкової юридичної основи в сфері торгівлі та ліцензування технологій виробництва зброї та боєприпасів", - йдеться в декларації Апостольської Столиці.

 

Ватикан переконаний, що договір про торгівлю зброєю зможе здійснити важливий внесок в розвиток справжньої глобальної культури миру на основі відповідальної співпраці між державами.

 

За матеріалами: Ватыканскае радые