//

Святий Престол організовує масштабний форум на тему ІІ Ватиканського Собору

2 жовтня в Ватикані відбулася прес-конференція, присвячена міжнародній зустрічі на тему II Ватиканського собору, яка 3-5 жовтня відбудеться в Папському Латеранському університеті. Тема: "II Ватиканський Собор у світлі архівів соборних отців - у 50-річчя відкриття Собору".

 

О. прелат Бернар Ардур, голова Папського комітету історичних наук, зазначив, що за останні 50 років було опубліковано велику кількість документів, присвячених Собору, але залишилося ще багато недосліджених тем. Він заявив про необхідність "ретельно дослідити всі історичні архівні матеріали". О. Ардур зазначив, що опублікування деяких особистих щоденників і спогадів відомих учасників Собору допомагає істинній церковній інтерпретації цієї події.


"З цієї точки зору Папська комісія історичних наук запропонувала почати дослідження особистих архівів соборних отців, з метою їх ідентифікації та інвентаризації", - повідомив голова Папськоuj комітету історичних наук. Ці документи допоможуть зрозуміти, як учасники Собору переживали цю велику подію і як її розуміли.


У свою чергу професор Філіп Чено з Папського Латеранського університету підкреслив неможливість написання історії II Ватиканського собору, використовуючи виключно офіційні соборні документи. "Матеріали необхідно шукати всюди, особливо в особистих архівах головних дійових осіб Собору", - підкреслив учений. Він зазначив, що з цією метою вже створено численні центри досліджень II Ватиканського собору з  великою кількістю католицьких європейських і американських університетів. Одним з результатів їх діяльності стало видання в Болонні п'яти томів  історії II Ватиканського собору. Вони були переведені на багато мов світу, в тому числі на російську.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va