//

Святий Престол опублікував повний текст вироку Паоло Габріеле

23 жовтня Святий Престол опублікував повний текст вироку колишньому камердинерові Папського дому Паоло Габріеле. Останній отримав 18 місяців позбавлення волі за крадіжку конфіденційних документів при обтяжуючих обставинах.

 

У тексті вироку Ватиканського трибуналу наголошується, що під час судового процесу обвинувачений зізнався у сподіяному та повідомив, що цей вчинок він планував тривалий час. Підкреслюється, що крадіжку відкрив особистий секретар Бенедикта ХVI отець прелат Георг Генсвайн, коли в книзі італійського журналіста побачив цитати з документів, які ніколи не передавалися в ватиканські дикастерії, а знаходилися виключно в використанні особистого секретаря. Трибунал нагадує, що в квартирі Габріеле, крім документів, був знайдений банківський чек на суму 100 тис. євро, а також унікальний золотий камінь і книга "Енеіда" 1581 р.; останні дві речі були подарунками Святішому Отцю від конкретних інституцій.

 

У тексті вироку вказується на те, що при цьому під час допитів і судового процесу Габріеле постійно стверджував, що за передачу цих документів "не отримував жодних грошей" і зробив це "з особистих мотивів". Він пояснював свої вчинки бажанням боротьби з корупцією в Церкві, яку нібито міг перемогти тільки шок, і вважав себе "обраним" для цього Святим Духом.

 

Трибунал підкреслює, що Святіший Отець, Римська Курія і особливо о. прелат Георг Генсвайн мали "повну довіру до Габріеле і під час його служби ніколи не мали засторог до його роботи". "Своїм вчинком Габріеле порушив не тільки особисті права Папи, Святого Престолу та всієї Католицької Церкви і Держави Ватикан, але також об'єктивно порушив права приватних осіб та установ, в яких нелегально були викрадені документи", - підкреслюється в повідомленні Ватиканського трибуналу.


За матеріалами: http://be.radiovaticana.va