//

Святий Престіл закликає ЗМІ публікувати тільки перевірену і достовірну інформацію

О. Федеріко Ломбарді, прокоментував публікацію італійським виданням "La Repubblica" статті про крадіжку і передачу  журналістам особистих документів Бенедикта XVI. Глава прес-служби Ватикану зауважив, що "La Repubblica" передрукувала деякі частини статті в німецькому "Die Welt" від 15 липня. Він зазначив, що ця стаття не була сприйнята серйозно в німецькій пресі через її неточності і відсутності об'єктивних доказів.

 

О. Ломбарді пояснив, що саме з цієї причини Святий Престіл не коментував її. Представник Святого Престолу уточнив, що інформація, яка міститься у статті,  про три нових обвинувачених у крадіжці документів, не відповідає дійсності, а те, що в ході розслідування опитувались ті чи інші люди, не означає, що вони звинувачуються в злочині.

 

Глава прес-служби також додав, що він інформував журналістів про ситуацію навколо крадіжки документів з урахуванням поваги до таємниці слідства і тільки тоді, коли мав виключно об'єктивні і підтверджені факти. О. Ломбарді підкреслив, що протягом цього часу видання "La Repubblica" публікувало на своїх сторінках статті з фальшивою інформацією і навів кілька прикладів: інтерв'ю з дружиною Паоло Габріеле, якого насправді не було; інтерв'ю з невідомим єрархом Церкви, який нібито стверджував про існування неіснуючої групи "доповідачів", якими керує жінка і які повинні звернутися особисто до Папи; стаття про "хакера", який нібито таємниче зник з Ватикану; публікація імен трьох кардиналів, які нібито підозрювалися у справі викрадення документів, і нарешті остання стаття, передрукована  з німецького видання, в якій йдеться про нібито існуючих трьох підозрюваних у крадіжці документів.

 

"У такій складній і тонкій темі як ця, мені здається, що читачі одного з найбільш багатотиражних італійських видань заслуговують поваги, пов'язаної з точністю і правдивістю інформації", - зазначив о. Ломбарді.


За матеріалами radiovaticana.org