//

Святий Престіл закликав ООН докласти більше зусиль для розв'язання ситуації в Сирії

800 тис. біженців з Сирії в минулому році і вже 300 тис. в поточному – це дані ООН, зібрані в країнах, що приймають біженців: Лівані, Йорданії, Туреччині, Іраку та Єгипті. Драматизму цим цифрам додає той факт, що 80% біженців складають жінки і діти. У Сирії ситуація з кожним днем стає все більш безвихідною. Не тільки цивільні особи, але і поранені не можуть розраховувати на розуміння з боку воюючих угрупувань. Навіть лікарні стали мішенню - більше половини з них були пошкоджені, а одна третина виведена з експлуатації.

 

В офісі Організації Об'єднаних Націй в Женеві минулими днями відбулася нарада з гуманітарної ситуації в Сирії. Однак, крім аналізу фактів і цифр, не було дано відповіді на найбільш фундаментальні питання про те, чому немає політичної волі, щоб зупинити хвилю радикального насильства в останні два роки в цій країні. Це відзначив Архиєпископ Сільвано Томазі, постійний представник Святого Престолу в структурах ООН в Женеві, в ході свого виступу на нараді.

 

"Міжнародне співтовариство повинне створити політичні умови для діалогу з усіма зацікавленими сторонами, - сказав ватиканський дипломат. - Це має бути зроблено таким чином, щоб запобігти конфлікту, який триває вже два роки. Якщо насильство триватиме, опозиційні до уряду угруповання разом з фундаменталістами будуть набувати все більшого значення. І настільки очікуване демократичне майбутнє Сирії, особливо за участю всіх меншин, включаючи християн, стане сумнівним. Тому справа дуже термінова, щоб міжнародне співтовариство, і особливо сили, які мають прямі інтереси в регіоні, сіли за стіл і розробили рішення, яке б зупинило насильство і принаймні ініціювали політичні рішення", - закликав представник Святого Престолу в ООН.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va