//

Святий Престіл долучився до сучасного дослідження ІІ Ватиканського Собору

У наступному році, з нагоди 50-ї річниці початку соборових засідань 11 жовтня 1962 року, будуть опубліковані записки його учасників. Це будуть як фрагменти приватних щоденників, так і повідомлення єпископів, у яких вони інформували про роботу собору свої єпархії чи різні ЗМІ. Ми хочемо показати, як отці Собору переживали цю велику подію, – каже отець Бернард Ардура, глава Папського Комітету Історичних Наук, інституції, що започаткувала цю ініціативу.

 

Ця публікація впишеться у актуальні нині обговорення Собору. З одного боку, їх оживлюють зусилля Бенедикта XVI, щоб ця велика подія сприймалася у спадкоємності з двотисячолітньою традицією Церкви. З іншого боку, багато суперечок останнім часом викликала монографія відомого італійського історика Роберта де Маттеї "Il Concilio Vaticano II. Una storia mai scritta "– "ІІ Ватиканський Собор. Ненаписана історія". Посилаючись на свідчення отців Собору, він, однак, зазначив, що, на думку багатьох із них, Собор був переломом, який спричинює розрив із минулим. Без сумніву, ініціатива Папського Комітету Історичних Наук допоможе глибше вникнути у ці суперечності.

 

Він також повідомив, що очолюваний ним Комітет готує, окрім того, видання двох публікацій, пов’язаних із 1 700 річницею Міланського едикту 313 року. Перше включатиме ключові тексти, що стосуються хрещення імператора Костянтина Великого і битви біля Мульвійського моста. Друга буде міститиме документи, пов'язані з самим Едиктом і його наслідками щодо припинення переслідування християн у Римській імперії.

 

За матеріалами wiara.pl