//

Святий Престіл бере участь у засіданні ОБСЄ у Вільнюсі

6-7 грудня у Вільнюсі проходить зустріч Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), в якій беруть участь міністри закордонних справ 56 країн, у тому числі Держсекретар США Хілларі Клінтон. Ватиканську делегацію на форумі очолює Архиєпископ Домінік Мамберті, Секретар щодо відносин з державами. У своєму виступі він нагадав про діалог культури і світу, який існує в країнах-членах ОБСЄ. Архиєпископ Мамберті високо оцінив успіхи, яких досягнуто в 2011 році в боротьбі проти тероризму та організованої злочинності, а також з торгівлею наркотиками. "Проблема міграції в економічному та екологічному вимірі займає центральне місце у навчанні Святого Престолу", – сказав ватиканський дипломат. Він зазначив, що якщо мігранти свідомі своїх прав, вони можуть відчувати себе безпечніше у своєму служінні, і якщо суспільство, яке їх приймає, поважає їх права, вони разом можуть будувати спільне майбутнє.

 

Архиєпископ звернув увагу на захист основних прав людини, особливо релігійної свободи. "Право на релігійну свободу, про яке завжди нагадує міжнародне співтовариство і яке вписане в конституції більшості країн світу, сьогодні все ще порушується", – сказав ватиканський дипломат. Він нагадав послання Папи на Всесвітній День Миру в 2011 році, де Святіший Отець зазначив, що "сьогодні християни є релігійною групою, яка піддається найбільшому переслідуванню через свою віру. Багато християн щодня терплять приниження і часто живуть у страху через те, що шукають правди і вірять в Ісуса Христа". Архиєпископ Мамберті повідомив, що сьогодні у світі понад 200 млн. християн різних деномінацій піддаються дискримінації. "Встановлення Міжнародного Дня проти переслідування і дискримінації християн було б важливим знаком того, що уряди країн ОБСЄ прагнуть боротися з цією серйозною проблемою", – сказав Архиєпископ Мамберті.

 

На закінчення своєї промови ватиканський дипломат порушив проблему торгівлі людьми з метою не тільки сексуального використання, але також примушування до невільничих роботи. "Щоб протистояти цьому лиху, необхідно об'єднати сили у цій боротьбі, покарати торговців, боротися з корупцією і проважити належну освіту в школах про взаємини між чоловіком і жінкою. У цьому процесі важливу роль відіграють ЗМІ, які повинні інформувати про шкоду, якої завдає торгівля людьми", – сказав Архиєпископ Мамберті.


За матеріалами  www.radiovaticana.org