//

Святі Петро й Павло – небесні покровителі єдності Церкви

«Видатні свідки віри, вони поширили Боже Царство своїми різноманітними дарами, та за прикладом Учителя, запечатали кров’ю свою євангельську проповідь», – цими словами Папа Бенедикт XVI охарактеризував святих Апостолів Петра і Павла, промовляючи до вірних, зібраних 29 червня 2012 р. опівдні на площі Святого Петра у Ватикані, щоб у свято Верховних Апостолів за новим стилем, проказати разом з наступником святого Петра Богородичну молитву «Ангел Господній».

 

 

Святіший Отець зазначив, що Рим у своїй історії несе відбиток життя та славної смерті святих Петра і Павла – «покірного Рибалки з Галилеї та Апостола Народів», справедливо обраних небесними заступниками. «Але святі Петро і Павло сяють не лише у римському небі, – вів далі Бенедикт XVI, – але й у серцях усіх віруючих, які, просвітлені їхнім навчанням та прикладом, у кожній частині світу прямують шляхом віри, надії та любові».

 

Далі Папа пригадав, що цього дня вранці, під час урочистої Служби Божої у Ватиканській базиліці, він здійснив обряд накладення палліїв новопризначеним митрополитам, додаючи, що це «завжди красномовний обряд, який підкреслює близьку єдність Пастирів Церкви з Наступником святого Петра та глибокий зв’язок, який пов’язує їх з апостольською традицією», що становить «подвійний скарб святості, в якому поєднують разом єдність та католицькість Церкви».

 

 

На завершення Святіший Отець запропонував вірним уривок молитви із східної літургійної традиції: «Вшануймо великих світичів Церкви, Петра й Павла, бо ясніше від сонця засяяли вони на камені віри» (стихири на стиховні на вечірні в празник святих Петра і Павла), окремо звертаючись до делегації Константинопольського Патріархату, що, як щороку приїхала на ці святкування, та закінчивши словами: «Нехай же Пречиста Діва Марія провадить усіх віруючих у Христа до осягнення мети – повної єдності!»

 

Джерело: Радіо Ватикан