//

Святі мощі Івана Хрестителя з Ватикану прибули на Тернопільщину

На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці до Базиліки Різдва Божої Матері в селі Улашківці, Чортківського району Тернопільської області прибула частка нетлінних останків св.Івана Хрестителя як дар з Апостольської Столиці (Ватикану) на постійне перебування у цьому храмі для привселюдного почитання та отримання обильних небесних ласк і потрібних благодатей Божих. Святі мощі привіз папський канонік римської Базиліки Санта Марія Маджоре Єпископ Іриней Білик.


О 12 год. на подвір’ї церкви Папського каноніка з святими мощами зустрів ректор Базиліки та ігумен монастиря о. Теодозій Крецул у супроводі духовенства та численно зібраних вірних, які прибули на це торжество, після чого вони процесійно зайшли у храм де розпочалася Архієрейська Божественна Літургія.

 

Владика Іриней привітав всіх прочан з цією подією великого духовного і історичного значення: «Святий Іван Хреститель, останній з пророків Старого Завіту і Господній Предтеча, який на березі ріки Йордану зустрів Христа і торкався Його голови, уділяючи Йому хрещення, а сьогодні прибув до вас, щоб духовно і особисто у своїх мощах перебувати в цьому святому храмі, щоб ви, припадаючи до його святих мощей, змогли одержувати духовну і фізичну силу в теперішніх викликах і безкомпромісних змаганнях за утвердження ідеалів любові до Бога і ближнього в нашому особистому і суспільному житті».


Монастирський комплекс в Улашківцях має 700-річну історію. В 2001 р. Улашківська обитель проголошена Відпустовим центром Бучацької Єпархії, а в 2008 р. Улашківська базиліка Різдва Божої Матері отримала духовне споріднення з Папською Базилікою Санта Марія Маджоре та привілей особливої ласки Папського повного Відпусту. В Улашківському храмі зберігаються дві чудотворні ікони – Пресвятої Богородиці та св.Івана Хрестителя, а також частки святих мощів – св. священомученика Йосафата та св. Івана Хрестителя.

 

Джерело: Прес-служба Відпустового центру Бучацької Єпархії УГКЦ