//

Священики повинні знати, «що їх вірні дивляться по телевізору». Документ Єпископської Конференції США про проповідь

Святе Письмо у діалозі із щоденним життям людини, розуміння сучасної культури, поглиблення довірливих взаємостосунків з Христом. Це окремі елементи, які повинна би містити у собі проповідь, щоб бути дієвою, переконливою та досягати самого серця віруючих.

 

Такий документ розглядатиме Єпископської Конференції США протягом осінньої сесії 12-15 листопада. Вказівки щодо проповідей спрямовані до священиків, дияконів та семінаристів і тих, хто приймає участь у цій місії разом із священиками. Документ який носить назву “Preaching the Mystery of Faith: the Sunday Homily” (Проповідувати таємницю віри: Недільна проповідь) посилається на повніший декрет, який прийняла Конференція Єпископів Америки 30 років тому.


«Думка видати новий документ зродилася шість років тому, – говорить голова Єпископської Конференції Роберт Карлсон, Архиєпископ Сент-Луїсу, що у штаті Міссурі, США. Новий імпульс ця думка отримала тоді коли Папа Бенедикт ХVІ написав Апостольського листа «Verbum Donimi», де висвітлив тему Божого Слова в житті та місії Церкви».

 

Нова інструкція містить багато прикладів зі Святого Письма. Починаючи від проповідей Ісуса Христа, запрошує, зокрема, проповідників Божого Слова, жити тим про що говорять. В інструкції читаємо «Сьогоднішній проповідник повинен усвідомлювати те, що він звертається до слухачів з набагато неодноріднішою культурою, ніж це було в минулому, яка дуже сильно обумовлена контекстом секуляризованого суспільства».

 

Також необхідно зберегти життєвий зв’язок між проповіддю та літургійним Чином Пресвятої Євхаристії. Вона мусить входити в життя вірних та зміцнювати їх зв’язок з Христом. «Наново кличучи до застанови над Його людяністю, бідністю, співстражданням, простотою, стражданням та смертю, проповідь повинна показати вірним, наскільки їх любить Божий Син, починаючи від часу, коли Він взяв на себе нашу людську природу», – йдеться в документі. У цьому сенсі «розповідь життєвих історій ілюструє досвід людини і сучасну культурну дійсність, допомагаючи вчинити проповіді живими та відкрити дорогу для покращення розуміння біблійних текстів».

 

Ось чому священики мусять знати, «що їхні вірні бачать по телевізору, яку музику слухають, які сайти відвідують та якими фільмами захоплюються». Таким чином, стверджує документ єпископів США, вони зможуть викликати зацікавлення слухачів, а зокрема, у тих, які живуть на межі віри.

 

Джерело: Радіо Ватикан