//

Священика депортували із Замбії за проповідь

40-річного священика Віатура Баньянгандора, котрий походить із Руанди і працює в парафії Лундазі на сході Замбії, депортували із цієї країни після того як він в неділю 29 липня у проповіді порушив тему бідності.


Як розповідають місцеві парафіяни, священик говорив про прірву між багатими і бідними, наголошуючи, що багаті стають щоразу багатшими, а бідні – біднішими. У проповіді він підняв питання чому правлячий Патріотичний Фронт (партія, що виникла у 2001 р.) не забезпечує закупівлі бавовни з Лундазі, що є причиною збитків і бідності мешканців цієї сільської місцевості.


На наступний день, близько 18 години, священика забрала поліція. «Його заарештували, навіть не повідомивши про це церковну владу. Так просто забрали його. Ми досі не знаємо, якими є звинувачення, відповідно до загадкового пункту про підбурювання людей», – розповідає місіонер, що працює на сусідній парафії.


Міністр внутрішніх справ Замбії, Едгар Лунгу, підтвердив депортацію священика, не надаючи жодних подробиць, – повідомляє портал zambianwatchdog.com. Повідомляється лише, що священика вигнали з держави за порушення замбійського законодавства. «Поведінку о. Баньянгандора було розцінено як небезпечну для миру і дотримання порядку в Замбії», – зазначив міністр Лунгу.


За словами офіцера служби порядку, що був присутній на Службі 29 липня, о. Віатур Баньянгандор, котрий у 2011 р. заохочував голосувати за Патріотичний Фронт, тепер перестав підтримувати цю партію.


Після допиту в окружного комісара Лундазі отця перевезли до Лусакі, звідки депортували до Руанди, не повідомивши про причину депортації. Отець Віатур Баньянгандор працював в Замбії з 2006 року.


За матеріалами wiara.pl