//

Свободи в Україні поменшало, – американські експерти в УКУ

Україна щойно переступила межу, ставши частково вільною, але має потенціал піднятися і стати вільною повноцінно. У нас немає ілюзій щодо попередньої влади, ми навіть дещо розчаровані. Але Помаранчева революція відкрила нову свободу для українців – зникло почуття страху.

 

Таку думку висловив виконавчий директор «Фрідом Гауз» (Freedom House) Девід Крамер під час візиту в Український католицький університет. 25 лютого тут відбувся семінар на тему «Проблеми свободи в Україні сьогодні».

 

За словами Девіда Крамера, попередні п’ять років не були ідеальними, але це була велика консолідація. Навіть вибори Президента 2010 року були добрими з точки зору свободи. «Перевагою було те, що ми не знали, хто буде переможцем ще до виборів. Можна стверджувати, що кілька років тому Україна була вільною. Нині, за даними різних організацій, свободи тут поменшало. І тепер настав той відповідальний час, коли українське суспільство або повірить в себе: демократизується і житиме за постулатами свободи, або остаточно втратить волю», – наголосив експерт.

 

Виконавчий віце-президент Атлантичної Ради (Atlantic Council) Дені Вілсон додав, що українці – одна з найбільших націй і щоб досягти успіху потрібно багато часу та зусиль. «Україна повинна змінити своє обличчя і стати європейською країною. Нам також дуже важливо бачити різні точки зору в суспільстві, зокрема і з перспективи вашого Університету».

 

Експерти під час візиту до України відвідали Київ, Харків та Львів. Вони мають представити свої висновки та рекомендації у Вашингтоні. «Наша головна мета, аби експертні оцінки робочої групи були об’єктивними та неполітизованими», – наголосив Девід Крамер.

 

Довідка.

Організація «Freedom House» заснована 1941 року групою відомих діячів, серед яких журналісти, вчені, політичні діячі та профспілкові лідери. Почесними співголовами були Елеонора Рузвельт і Уенделл Вілкі. Організація сприяє поширенню людських прав, свободи та демократії по всьому світу

 

Прес-служба УКУ