//

Світ та Всесвітній День Молоді

Як австралійська молодь змінила життя одного парагвайського паломника. Ця історія була представлена Beth Doherty на конференції Австралійських єпископів.

 

Ніколи не забуду слів, сказаних моїм другом, у 2002 році, коли ми міркували над участю у Світовому Дні Молоді (СДМ): "Чому так багато молодих людей витрачає тисячі доларів на участь у СДМ, щоб відсвяткувати свою католицьку віру, коли так багато католиків (та й не тільки) не має що їсти?"

 

Немає простої відповіді на це питання.

 

Дійсно, церковні установи, такі як Карітас Австралії, Молоді Християнські Працівники (YCW) та братство St Vincent de Paul також ставили ці запитання перед участю у Світовому Дні Молоді Австралії 2008 року.

 

У кінцевому рахунку, ці установи і багато інших дійшли висновку, що СДМ може бути можливістю для євангелізації та підвищення обізнаності про нерівність.

 

Але, як і все у цьому світі, СДМ не є досконалим. Багато прочан і керівників груп ніколи не ставили перед собою таких запитань.

 

Ті, хто питаються, вже з цього багатіють

 

У 2008 році, у перший з днів в єпархії програми у Сіднеї, я зустрів Mario Palacios Estigarribia. Mario виріс у "Bañado Sur", міських нетрях міста Asuncíon, Парагваї, на тоді йому виповнилось 19 років.

 

Mario є одним із восьми дітей, а після закінчення школи, він не мав можливості продовжити навчання. У районі, де тільки один із десяти офіційно працює, Mario не чекало велике майбутнє.

 

Mario приділяв багато уваги своїй вірі, а також брав участь у церковному служінні своєї парафії. У результаті,  йому запропонували можливість бути одним із чотирьох молодих людей зі школи єзуїтів у Парагваях для участі в Magis, програмі Ignatian Світового Дня Молоді.

 

Він супроводжував Maria Jose, Nadia та Nancy , вони теж ходили до єзуїтських шкіл, але  належали до різних соціальних класів. Священик, який супроводжував цю групу, спеціально обирав молодих людей із різних сімей, багатих та дуже бідних.

 

Під час спілкування Mario зізнався мені, що він хотів би вивчати журналістику, якщо б у нього була така можливість. Я написав листа друзям та колегам, і протягом тижня ми зібрали достатньо грошей, щоб оплатити Mario шість місяців навчання.

 

Завдяки СДМ, нашої з Mario зустрічі та тому, що інші почули його історію, у нього є майбутнє, в якому він зможе брати участь у житті суспільства. Він буде працювати як журналіст для добра своєї країни. Він продовжує працювати з молоддю своєї парафії та допомагає створити громадський рух для допомоги іншим членам громади.

 

Лише один з багатьох

 

СДМ це не тільки свято для когось з Парагваїв, Гаїті, Судану або Камбоджі. СДМ може бути можливістю об'єднати світ у вірі в Ісуса Христа.

 

Чим більше ми працюємо для збору коштів на доброчинність, чим більше ми думаємо над  проблемами менш благополучних країн, тим краще ми можемо оцінити зусилля, потрібні більшості людей по всьому світі тільки для того, щоб вижити. Якщо це дійсно Світовий День Молоді, у паломників буде можливість познайомитися з людьми зі всього світу, але, на жаль, у багатьох випадках вони цього не роблять.

 

Світовий День Молоді є привілеєм. Для більшості країн світу це надто дорога поїздка. Хоч це  іронічно і сумно, але й зрозуміло, що більшість критиків СДМ назвали б його "Білим  Днем Молоді, чи Західним Днем Молоді або Днем Молоді країн першого світу" тому, що він є більш доступним для  жителів країн з розвинутою економікою.

 

Бідні країни, навіть з більшою кількістю католиків, ніж Іспанія, Австралія, Німеччина чи Канада, не мають достатньої інфраструктури для розміщення СДМ. В цьому питанні може допомогти приклад Ісуса та святих, адже багато хто з них  подорожували на великі відстані для проголошення Євангеліє.

 

Для деяких з нас найбільшим подарунком може бути вибір залишитися вдома і допомогти взяти участь у СДМ для когось з бідніших націй.

 

Для інших участь у СДМ може бути шансом випробувати зміни розуму і серця, та побачити католицьку церкву у розумінні всесвітньої Церкви.

 

Сайт СДМ Мадрид (іспанською та англійською мовами), на якому ви можете допомогти людям з бідніших країн бути присутніми на СДМ: www.muchasgracias.info

 

Джерело: www.madrid11.com/uk/