//

Світ потребує вашої віри, – проповідь Папи на закінчення Всесвітнього Дня Молоді в Мадриді

Дорогі юнаки та дівчата,


Одночасно з відправою Євхаристії ми наближаємося до кульмінаційного моменту Всесвітнього Дня Молоді. Коли я бачу тут вас, яких так багато прибуло з усього світу, моє серце наповнюється радістю, і я думаю про особливу любов, з якою Ісус дивиться на вас. Так, Господь любить вас і називає вас своїми друзями (пор. Ів. 15,15). Йде вам на зустріч і хоче супроводжувати вас на вашому шляху, щоб відкрити вам двері до повноти життя і зробити вас учасниками Його зв'язку з Отцем. Зі свого боку, усвідомлюючи велич Його любові, ми хочемо відповісти взаємністю на неї, постановляючи поділитися отриманою радістю з іншими. Впевнений, що тут зараз присутні багато людей, які відчувають, що постать Христа захоплює їх, і хочуть Його ліпше пізнати. Бачать, що Він і є відповіддю на багато їхніх особистих тривог. Але хто Він такий насправді? Як це можливо, що хтось, хто жив на землі дуже багато років тому, якось пов'язаний зі мною сьогодні?


У Євангелії, яке ми з вами почули (пор. Мт. 16,13-20), описані два різні способи, через які можна пізнати Христа. Перший полягає у знанні зовні, яке характеризується мимовільною думкою. На запитання Ісуса: «За кого народ вважає Мене, Сина Людського?» Учні відповідають: «Деякі за Івана Хрестителя, інші – за Іллю, треті –за Єремію або одного з пророків». Тобто, всі розглядають Христа як ще одного релігійного діяча, поряд з раніше відомими. Потім, звертаючись до учнів, Ісус запитує їх: «А ви за кого Мене маєте?». Петро відповідає словами, які є першим сповідуванням віри: «Ти Христос, Син Бога Живого». Віра, яка виходить за рамки простих емпіричних чи історичних даних, в стані осягнути таємниці особи Христа в Її глибинах.


Але віра не є результатом людських зусиль, людського розуму, а радше, Божим даром: «Блаженний ти, Симоне, сину Йони. Бо не відкрили тобі це плоть і кров, але Мій Небесний Отець, Який є на небесах». Вона бере свій початок в ініціативі Бога, Який розкриває нам своє єство і запрошує нас розділити з ним його божественне життя.


Віра не тільки дає деяку інформацію про особу Христа, але вона має на увазі особисті стосунки з Ним, пронизуючи всю людину, з її інтелектом, волею та емоціями до самооб’явлення Бога. Таким чином, питання: «А ви за кого Мене маєте», – у глибині спонукає учнів прийняти особисте рішення щодо Нього. Віра і наслідування Христа тісно пов'язані між собою. Враховуючи те, що віра закладає наслідування Вчителя, вона має зміцнюватися і рости, щоб стати глибшою і зрілішою, в міру того на скільки зміцнюються стосунки з Ісусом, близькість з Ним. Крім того, Петро та інші апостоли мусіли пройти цим шляхом аж до зустрічі з воскреслим Господом, Який відкрив їм очі на повну віру.


Дорогі юнаки та дівчата, навіть сьогодні Ісус звертається до вас з тим же питанням, з яким Він звернувся до апостолів: «А ви за кого Мене маєте?». Дайте Йому сміливу і великодушну відповідь, як годиться такому молодому серцю, яким є ваше. Скажіть йому: «Ісусе, я знаю, що Ти – Син Божий, що Ти віддав життя за мене». Я хочу вірно йти за Тобою і жити згідно з Твоїм словом. Ти знаєш мене і любиш. Довіряю Тобі й усе своє життя віддаю до Твоїх рук. Я хочу, щоб Ти був тою силою, яка підтримує мене, яка дає мені радість, яка ніколи не залишає мене.


У відповідь на визнання Петра, Ісус говорить про Церкву: «А Я кажу тобі, ти – Петро [тобто Скеля], і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, і сили пекла Її не здолають». Що це означає? Ісус будує Церкву на скелі віри Петра, який визнає божественність Христа. Церква не просто людська установа, як і будь-яка інша, але тісно пов'язана з Богом. Сам Христос говорить про неї, як про «свою» Церкву. Не можна відділити Христа від Церкви, так як не можна відокремити голову від тіла (пор. 1 Кор. 12, 12). Церква не живе сама з себе, але Господом. Він присутній серед Неї і дає Їй життя і силу.

 

Дорога молоде, дозвольте мені, як наступникові апостола Петра, закликати вас зміцнити віру, яка була дана нам апостолами, щоб поставити Христа, Сина Божого, в центрі вашого життя. Дозвольте мені також нагадати, що йти за Ісусом у вірі означає перебувати з Ним в спілкуванні Церкви. За Ісусом не можна йти поодинці. Хто має спокусу йти самостійно або жити своєю вірою відповідно до домінуючого в суспільстві індивідуалістичного менталітету, тому загрожує те, що він ніколи не зустрінеться з Ісусом Христом, або все закінчиться тим,  що він ітиме за Його помилковим образом.

 

Мати віру означає базуватися на вірі твоїх братів, а також те, що твоя віра є підтримкою для віри інших. Я прошу вас, дорогі друзі, любити Церкву, яка відродила вас до віри, яка допомогла вам поліпшити знання про Христа, який дозволив вам відкрити для себе красу Його любові. Фундаментальне значення для зростання вашої дружби з Христом має визнання значення вашого радісного долучення до життя парафії, спільнот і рухів, а також участь в Літургії щонеділі, часте застосування таїнства примирення, турбота про молитву і розважання про Слово Боже.

 

З цієї дружби з Ісусом народитися цей стимул, що сприяє також свідченню віри в різних середовищах, навіть там, де воно буде відкинене, або де є байдужість. Не можна зустріти Христа і не показати Його іншим. Отож не залишайте Христа для себе! Поділіться з іншими радістю вашої віри!

 

Світ потребує свідчення вашої віри, світ потребує Бога. Я думаю, що ваша присутність тут, молодих людей, які приїхали з усіх п'яти континентів, є чудовим доказом плідного виконання Христової настанови для Церкви: "Ідіть по всьому світу і проповідуйте Євангеліє всьому створінню" (Мк. 16:15). Також ви маєте незвичайне завдання – бути учнями і місіонерами Христа в інших країнах, де є багато молодих людей, які прагнуть до більш високих речей, а спостерігаючи в своїх серцях можливість більш автентичних цінностей, не спокушаються брехливими обіцянками життя без Бога .

 

Дорога молоде, я молюся за всіх вас з усією любов'ю мого серця. Віддаю вас під опіку Діви Марії, щоб Вона завжди супроводжувала вас зі своїм материнським заступництвом і навчала вас вірності Слову Божому. Я прошу вас також молитися за Папу, як наступника апостола Петра, щоб він міг продовжувати зміцнювати своїх братів у вірі. Щоб усі в Церкві, душпастері та віруючі, кожного дня все більше наближалися до Бога, щоб зростати у святості життя і таким чином давати ефективне свідчення того, що Ісус Христос є істинним Сином Божим, Спасителем усіх людей і живим джерелом їхньої надії. Амінь

 

За матеріалами: wiara.pl