//

Світ хворих і страждаючих очікує від Церкви надії

«Християнська громада повинна відчувати співвідповідальність за душпастирство хворих», – наголосив преосвященний Жорже Феррейра да Коста Ортіґа, архиєпископ Браґи, виступаючи під час національної зустрічі душпастирства у сфері охорони здоров’я, яка недавно проходила в Португалії. «Христос, який страждав задля нас, надав нового значення терпінню, – сказав він, – вводячи новий вимір і новий лад, якими є любов. Ми повинні зробити все можливе, щоб люди відкрили справжнє значення страждання, а це допоможе їм прийняти свої терпіння та з’єднати їх із Христовими. Світ хворих і страждаючих очікує від Церкви відповідей, оживлених надією, сподівається, що місця, де піклуються про хворих, стануть місцями надії.

 

Він звернув окрему увагу на те, що медична допомога, яку надають благодійні установи, повинна зосереджуватись не тільки на ефективності наданої допомоги, а але й на здатності бути поруч із хворими та терплячими. У сучасному суспільстві, яке старається будувати своє майбутнє на добробуті та споживацтві, надаючи значення тільки ефективності та прибуткові, не слід заперечувати та відкидати хворобу та страждання, покладаючи єдину надію на поступ науки й техніки. Сфері охорони здоров’я потрібно гуманізації, зокрема, коли йдеться про піклування похилими віком, які часто страждають не тільки фізично, але й відкинені за борт життя.

 

Під час зустрічі португальських душпастирів у сфері охорони здоров’я йшлося також і про те, що хвороба – це не тільки фізична проблема, але заторкує всі виміри людської особи, а духовний вимір відіграє дуже велику роль у полегшенні страждань та в процесі одужування. А духовну опіку в лікарнях та в інших установах слід вважати не тільки правом, але дійсною допомогою у дбанні про хворих і терплячих.

 

Джерело Радіо Ватикан