//

Св. Toмас Бекет – покровитель колишніх англікан

Колишні англікани з Австралії, котрі готуються до створення персонального ординаріату хочуть, щоб їх покровителем був св. Томас Бекет, єпископ і мученик XII ст., покровитель Англії. За дорученням короля Генріха II Архиєпископ Кантербері був вбитий на сходах катедри в 1170 році. Через три роки папа Олександр III проголосив його блаженним.

 

На думку австралійських англікан, що переходять на католицизм, вибір Бекета на свого покровителя є відповідним і символічним, беручи до уваги те, яким гонінням їх нині піддає англіканська Церква.

 

Примас Традиційної англіканської спільноти, Архиєпископ Джон Хепворт, який є одним з членів комітету у справах реалізації персонального ординаріату для колишніх англікан в Австралії, нагадав на шпальтах журналу „The Record”, що мощі святого Томаса Бекета були зумисне знищені представниками Реформації, а остаточне знищення могили святого повинен був провести міністр Томас Кромвел у 1538 році за дорученням короля Генріха VIII.

 

Відповідно до деяких джерел, мощі Бекета були врятовані після того, як їх було перенесено до монастиря в Нормандії у Франції, де вони пережили революцію, а потім потрапили до Італії. У 1888 р. під паркетом крипти катедри в Кантербері, на місці першого спочинку мученика, знайдено неідентифіковані кістки із слідами пошкоджень від меча. У 1949 р. кістки знову досліджено і поховано. Багато хто вважає, що це дійсно рештки святого Томаса, врятовані монахами. Інші ставляться до цього скептично.

 

Під час недавньої зустрічі в Кумері на Золотому Побережжі в Австралії колишні англікани під час відправи Літургії розмістили мощі святого Томаса на вівтарі.

 

За матеріалами info.wiara.pl