//

Сутність чистоти – бути таким, яким створив мене Бог

20 листопада, 10 молодих юнаків і дівчат, членів молодіжної спільноти «Світло вервиці» с. Перерісль, в каплиці Сестер Служебниць у м. Надвірній, урочисто прийняли обітницю «руху чистих сердець». 


«О, як Тобі подобається чистота! Так Ти сказав людям, о мій Ісусе. О, чистота сама в собі така мила, що через обіт стає ще миліша. Складаю обіт чистоти і через обіт моя чистота набуває нової краси, якої не посідають навіть ангели. Мати мого Бога, Цариця ангелів, провіщає мені чистоту своїм прикладом. Разом із Нею обіцяю тепер найдосконалішу чистоту душі і тіла»  ( бл. Йосафата Гордашевська ).

 

Цими словами, бл. Йосафата Гордашевська – співзасновниця Сестер Служебниць НДМ, зверталася до Господа перед прийняттям монаших Обітів. Вона глибоко переживала свою посвяту Богові і ця частинка її молитви – роздумування свідчать про   велику віру і любов до Того, хто її покликав до неподільного життя з Ним.


Але ці слова абсолютно не втратили своєї актуальності. Вони і надалі відкривають цінність чистоти: серця і тіла. І не тільки в контексті монаших обітів, а й загально у її сутності. Бо сутність чистоти означає – бути таким, яким створив мене Бог.


Немає чогось більш спотвореного і знеціненого в сучасному світі, як поняття чистоти. Вседозволеність, розпуста, нескромність – це є «синоніми» модерного розуміння свободи і любові. Насправді ж це приводить до великої кризи, руїни особистості. На узбіччі такого світогляду безліч зруйнованих життів, розлучених сімей і нещасливих дітей. Це не є план Бога… Щоб наново відкрити або пригадати сенс правдивої любові і чистоти, в лоні Церкви виник «Рух чистих сердець». Багато молодих людей, які хотіли повернутися до своєї сутності і тим самим протиставитися брехливій ідеології щодо поняття чистоти, об’єднувалися довкола християнських цінностей і робили вибір – бути чистими. «Справжня любов чекає!», - такий девіз цього руху. І с. Йосафата Гордашевська є однією з  його Покровительок.


В днях святкування нашою Церквою її пам’яті, а саме 20 листопада, 10 молодих юнаків і дівчат, членів молодіжної спільноти «Світло вервиці» с. Перерісль, в каплиці Сестер Служебниць у м. Надвірній, урочисто прийняли обітницю «руху чистих сердець».  Добровільно і свідомо кожен з них пообіцяв перед Богом «контролювати свої статеві бажання, стримуватися від дошлюбних статевих стосунків…не читати аморальних книг і журналів, не дивитися непристойних фільмів та інтернет – сторінок, пам’ятати про скромність в одязі і поведінці» ( слова з присяги ). Розуміючи, що без Бога не зможуть нічого доброго зробити, пообіцяли також «щоденно молитися, читати Святе Письмо і якнайчастіше сповідатися і єднатися з Господом в Євхаристії». На знак доброї волі в дотриманні даної обітниці кожен з них одержав з рук свого пароха о. Василя Панівника срібну обручку з написом «справжня любов чекає». 


Думаю, що не помилюся, якщо скажу, що такий вибір сучасної молоді є героїчним актом в теперішньому світі. Бо, стаючи по стороні Христа, вони в якійсь мірі наражають себе на певне несприйняття  оточуючого світу. Але саме за таких - хто не боїться йти за Ним,  молиться Ісус: «Отче святий…слово твоє я передав їм, тож зненавидів їх світ – не від світу бо вони, так само, як і я не від світу. Не молю, щоб ти узяв їх від світу, лише – щоб зберіг їх від лихого…Освяти їх у твоїй істині…Віддаю себе за них у посвяту, щоб і вони були освячені в істині» ( Ів. 17. 14-15, 17, 19 ).


Переконана також, що приклад цих молодих людей запалить інші серця, які відважно зроблять крок у напрямі правдивих християнських цінностей, а зокрема – дотримання дошлюбної чистоти і зберігання чистоти серця. Тоді відновиться втрачене розуміння Тайни Подружжя і гідності людської особи, тоді буде менше «небажаних» дітей і дитячих сліз, тоді буде більше любові, розуміння, поваги і щастя. І це є план Бога!

 


с.Єроніма Вовчак СНДМ


Для тих, хто хоче долучитися до руху – декілька порад:
Хто може долучитись до Руху Чистих Сердець? Кожен, хто прагне віддати Ісусові своє серце і навчатися від Нього любити чистою любов'ю.

Що для цього потрібно? Щира готовність виконати всі зобов'язання, які містяться в Молитві обіцянки.

Що робити, якщо знову згрішиш? Приєднуючись до РЧС, ти вирішуєш іти з Ісусом усе своє життя, а якби трапився гріх, слід якомога швидше приступити до Таїнства Покаяння, та з новою силою продовжувати цей шлях.

Коли можна приєднатися до РЧС? У будь-який момент! Спочатку йди до Сповіді, а коли приймеш Святе Причастя, щиро довірся Христові й прочитай Молитву. Також можеш придбати собі срібну обручку і попросити священика (найкраще свого сповідника) освятити її та одягнути на безіменний палець твоєї правої  ( або лівої ) руки.