//

Суд над убивцею лідера турецьких католиків

У Туреччині розпочався суд над особою, обвинуваченою у вбивстві римсько-католицького єпископа Луїджі Падовезе, колишнього глави Конференції Католицьких Єпископів Туреччини. Убивця прелата лише зараз, через 16 місяців після вбивства, постав перед судом.

 

Мурат Алтун, колишній водій єпископа Падовезе, звинувачується у вбивстві прелата. Мотиви вбивства, як стверджують урядовці, неясні. Проте свідки злочину повідомили, що Алтун після вбивства Падовезе вигукнув ісламське гасло «Аллах акбар!"

 

Єпископ Луїджі Падовезе, апостольський вікарій Анатолії та глава Конференції Католицьких Єпископів Туреччини, був убитий 3 червня 2010 року у своєму будинку в курортному містечку Караджак – передмісті південно-турецького міста Іскендерун. На 63-річного єпископа накинувся з ножем його власний водій. Від отриманих ран Луїджі Падовезе помер у лікарні.

 

Єпископа Падовезе було вбито напередодні візиту Папи Бенедикта XVI на Кіпр, що розпочався 4 червня 2011 року. Падовезе повинен був супроводжувати понтифіка під час цієї поїздки.

 

Єпископ-францисканець Луїджі Падовезе, уродженець італійського Мілана, з 2004 року очолював Турецьку єпископську конференцію, до складу якої входять 7 католицьких єпископів латинського, вірменського, сирійського та халдейського обряду.

 

Більшість населення Туреччини, чисельність якої становить 71 мільйон осіб, – мусульмани-суніти. Загальна чисельність християн у країні складає 120 000 осіб. Католицька Церква досі не має в Туреччині статусу юридичної особи, права на власність і різні пільги, якими користуються інші громадські організації країни.

 

За останні роки в Туреччині від рук ісламістів загинули кілька християнських священиків. Одне з останніх подібних убивств трапилося у 2006 році в чорноморському місті Трабзон (Трапезунд), де було вбито настоятеля місцевої католицької церкви Андреа Санторо.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru