//

Страсбург: Меса за Європу

17 січня в катедрі м. Страсбург була відправлена Меса за Європу. У літургії брали участь комісари Європейського Союзу, парламентарії, представники Ради Європи, а також судді Європейського Суду з Прав Людини.

 

На значення християнства в побудові справедливості і світового миру вказав в проповіді постійний спостерігач Апостольської Столиці при Раді Європи. Отець Альдо Джордано підкреслив, що нині, коли багато людей ставлять виключно на досягнення техніки і науки, необхідною річчю є розпалювання заново світла віри і спільний пошук Бога. Без цього важко надати сенс життю і захиститися перед прірвою розпачів. Посилаючись на переслідування християн, що триває в багатьох куточках світу, ватиканський дипломат підкреслив необхідність залучення уваги на цю проблему європейських інституцій.

 

Месу за Європу очолив архиєпископ Страсбурга Жан-П’єр Гралле. Самого отця Джордано вразила велика кількість представників публічного життя Європи, що прибули на богослужіння. На думку ватиканського дипломата, це свідчить про певну відкритість цього середовища на присутність релігії в публічному просторі. Доказом того є також більша чутливість до питання релігійної свободи у світі, а також реакція на оголошення беатифікації Івана Павла II.

 

„На цю звістку відреагували радістю, що я відчув тут, в Раді Європи, при європейських інституціях, але також надією – сказав Ватиканському Радіо отець Джордано. – Іван Павло II визнається героєм нової Європи. Він був її протагоністом, бачивши, що Європа не може пережити зі стіною, яка її ділила. Потрібно було переступити цю стіну і почати дихати обома символічними легенями, потрібно було звільнитися від ідеологічного бачення. У минулому столітті ми зазнали нещастя ідеологій, які звели Європу і весь світ на манівці, і які в якийсь спосіб хотіли виключити Бога і релігію. Іван Павло II говорив також: Європа потребує Бога, Європа повинна відкрити своє християнське коріння, Європа мусить стати простором справжньої свободи, дійсного суспільного зв'язку. І саме це привело до подолання тієї страшної стіни, яка ділила наш континент”.

 

За матеріалами Radio Watykańskie