//

Сторіччя катедри в Бірмі

Католицька єпархія столиці Бірми Рангуну, яку також називають Янгон, святкує сторіччя своєї катедри. Спеціальним посланцем Папи з цієї нагоди буде кардинал Ренато Рафаелле Мартіно. У номінаційному листі Бенедикт XVI доручає йому заохотити місцевих католиків до сталого поглиблення віри і любові до Христової Церкви і Євангелія.


Кардиналові доручено також передати вітання світській владі Бірми та релігійним лідерам буддистів – найчисленнішої релігійної спільноти країни, а також всім, хто цінують місію Церкви і визнають релігійну свободу та добро людської особи.


Політична ситуація в країні все ще важка, незважаючи на те, що президент Тейн Сейна розпочав демократичні реформи. Єпископ столиці Чарльз Маунг Бо вважає, що доказом правдивості і тривалості реформ може стати звільнення  політичних в’язнів, які все ще знаходяться за ґратами. Звільнення очікують ще перед оголошенням виборів до місцевого парламенту.


Митрополит Рангуну вважає, що держава повинна надати Церкві доступ до територій, окупованих військовими, щоб надати гуманітарну допомогу мешканцям.


У Бірмі необхідно реалізувати програму народного поєднання, беручи до уваги права релігійних меншин. Оскільки мир є умовою розвитку країни, необхідно прикладати конкретні зусилля для розвитку освіти і формації. Для цього необхідна співпраця представників всіх релігій, а держава повинна забезпечити їм однакові права.


Християни Бірми становлять 4 млн. осіб з 50 млн. мешканців країни.


За матеріалами Radio Watykańskie