//

Старість – дар, а не вирок

Сьогодні в Римі, в «Залі Миру» Спільноти Св. Егидія, проходить конференція під назвою « Дар старості. Православні і католики на шляху милосердя». Один з учасників конференції, єпископ Терні, Нарні і Амелії Вінченцо Палья, наголосив на малій кількості проектів і ініціатив для престарілих. На його думку, необхідно створити суспільство, в якому відносилися б з повагою до будь-якого віку, і християни можуть внести до цієї справи фундаментальний вклад. Історія стосунків Церкви з літніми людьми радикальним чином відрізняється від існуючої думки про престарілих, як про засуджених. Церква і літні люди міцно пов'язані історичною дружбою, яка відбивається в Святому Письмі з самого початку християнської епохи. Цей зв'язок виявлявся як в турботі про старих, так і в розумінні цінності їх досвіду і мудрості. «Саме з перетину цих двох підходів, - сказав монс. Палья, - сьогодні християни можуть внести свій дорогоцінний вклад до розуміння того, як наше суспільство може побудувати гідні стосунки із престарілими».

Важливість  зустрічі підкреслюється присутністю на ній кардинала Курта Коха, глави Папської ради із  сприяння християнській єдності, а також багатьох представників католицького і православного світу.
В своєму зверненні єпископ Палья зазначив, що, на жаль, Церква в нашу епоху виявилася не готова з пастирської точки зору до постійно зростаючого числа літніх людей. Монс. Палья має на увазі в першу чергу роки після Другого Ватиканського собору, коли всю увагу було сфокусовано в основному на молоді.

Перед монс. Палья виступив митрополит Мінський і Слуцький Філарет з доповіддю на тему «Старчество як оправдання старості», який підкреслив, що в сучасному суспільстві старші люди виділяються в окрему соціальну групу. «Це означає, - сказав він, - що старість більше не вважається натуральною частиною життя, а перетворилася на феномен, в проблему», ніби старість більше не має жодного значення для суспільства.

Джерело: Радіо Ватикан