//

Стан діалогу з англіканами і методистами

Про актуальну ситуацію екуменічного діалогу з англіканами і методистами пише в „L’Osservatore Romano” отець Марк Лангхем (Mark Langham) з Папської Ради сприяння єдності християн. Отець Марк належить до Вестмінстерської дієцезії, у ватиканській дикастерії займається діалогом з цими двома визнаннями.
 

 

Щодо перших, то внутрішні проблеми англікан відбиваються і на їх стосунки з іншими християнами. Наприклад, після висвячення Єпископальною церквою Америки вже другого єпископа, який живе в гомосексуальному зв’язку, примас Англіканської спільноти закликав єпископальних делегатів до виходу з офіційних екуменічних діалогів.
 

 

Тривають дискусії над минулорічною папською Апостольською конституцією „Anglicanorum coetibus”, яка передбачає створення ординаріатів для англікан, що висловили бажання перейти на католицизм. Як не парадоксально, але це стає приводом до діалогу. В різних країнах католицькі єпископи почали консультації з ангіканськими єрархами щодо того, що саме можуть зберегти новонавернені із спадщини своєї традиції. Велике значення для стосунків з англіканами має також вереснева подорож Папи до Великобританії. В травні розпочинається чергова фаза католицько-англіканського діалогу про локальну і всесвітню церкву і про розпізнавання в спілкуванні церков відповідного етичного навчання. Крім офіційного діалогу ведеться ряд неформальних розмов на різних рівнях.
 

 

Отець Лангхем оцінює позитивно також стосунки з методистами. Вже 40 років регулярно зустрічається змішана комісія, остання сесія якої відбулася в листопаді. Вона була присвячена зустрічі з Христом в Церкві і Таїнствах. Зараз члени комісії готують відповідний документ на цю тему, а також про досягнення католицько – методистського діалогу на сьогоднішній день. Як і у випадку англікан, неформальні діалоги проводяться  і з методистами.
 

За матеріалами: ЕКАІ