//

Справжня криза Церкви у західному світі є кризою віри. Зустріч Папи з Радою Центрального Комітету Німецьких Католиків

Наприкінці третього дня Апостольського візиту до Німеччини (24 вересня 2011 р.), Папа Бенедикт XVI зустрівся з Радою Центрального Комітету Німецьких Католиків та з молоддю.

 

Зустрічаючись з представництвом Центрального Комітету Німецьких Католиків, Папа подякував їм за зусилля, спрямовані на те, щоб захищати інтереси католиків та підтримувати апостольську діяльність Церкви та католиків у суспільстві.

 

Як основу для роздумів Святіший Отець запропонував образ спеціальних програм під назвою exposure, які застосовуються в рамках допомоги країнам, що розвиваються, та полягають у тому, що різні особистості прибувають до якоїсь крани, де протягом певного часу поділяють щоденне життя з місцевими бідняками, щоб з цього досвіду зачерпнути напрямні для акцій солідарності. «Уявімо собі, що така програма відбувається тут, у Німеччині, – запропонував Бенедикт XVI. – Експерти з якоїсь далекої країни виявлять бажання протягом тижня пожити в середньостатистичній німецькій сім’ї. Тут їх захопить багато речей, наприклад, добробут, впорядкованість, продуктивність. Але з неупередженим поглядом вони б зауважили також і велику бідність: бідність в тому, що стосується людських стосунків та убогість у релігійній сфері».

 

Папа звернув увагу на те, що живемо в час, позначений релятивізмом, що проникає в усі життєві сфери. Іноді цей релятивізм стає навіть войовничим, виступаючи проти тих, які стверджують, що знають, де шукати істину або сенс життя. Це породжує непостійність в стосунках та індивідуалізм, нездатність до жертовності та брак відваги назавжди пов’язати з кимось своє життя обітницею вірності. «Бачимо, що в нашому багатому західному світі багато чого не вистачає, – вів далі Бенедикт XVI. – Багатьом людям не вистачає досвіду Божої доброти. Вони не знаходять жодного контакту з інституційними Церквами та їхніми традиційними структурами. Але чому?» На думку Святішого Отця, це питання вимагає серйозного обміркування, і шукання відповіді на нього є основним завданням Папської Ради сприяння новій євангелізації. Однак, воно стосується кожного з нас. «Церква в Німеччині, – зазначив Папа, – чудово організована. Але чи між структурами знаходиться також відповідна духовна сила, сила віри в живого Бога? Мусимо щиро сказати, що існує переважання структур над Духом. Додам, – вів далі Бенедикт XVI, – справжня криза Церкви у західному світі є кризою віри. Якщо не дійдемо до справжнього оновлення у вірі, вся структурна реформа залишиться неефективною».

 

Повертаючись до тих, яким не вистачає досвіду Божої доброти, Святіший Отець зазначив, що вони потребують місць, у яких могли б висловити цю свою внутрішню тугу. «Тут ми покликані шукати нових шляхів євангелізації», – додав він, пропонуючи, як один з них, працю невеликих спільнот, в яких можна пережити дружбу, яка поглиблюється частими спільними адораціями Бога. «Тут присутні особи, які розповідають про свої досвіди віри на місці праці та в родинному середовищі й між знайомими, свідчачи, таким чином, нову близькість Церкви до суспільства. Ці люди дедалі краще розуміють, що всі потребують цієї поживи любові, конкретної дружби одні з одними та з Господом», – сказав Бенедикт XVI, побажавши: «Нехай Господь завжди вказує вам дорогу, щоб спільно бути світлом для світу та вказати нашим ближнім шлях до джерела, де вони зможуть задовольнити своє найглибше прагнення життя».

 

Джерело: Радіо Ватикан