//

Спортивне і духовне свято «Козацький гарт – 2012» відбулося у Прилуках

14 липня 2012 року у Прилуцькій виховній колонії для неповнолітніх відбулася літнє спортивне свято «Козацький гарт». Його було організовано коштами жертводавців Київської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви, сприянням начальника установи пана В’ячеслава Радченка, його заступника Дмитра Жайворонка та співробітників колонії. За козацьким звичаєм свято розпочалося після молитви, яку провів о. Костянтин Пантелей.

 

Програма традиційно включала спортивні випробовування, в яких юнакам необхідно було проявити силу, спритність, швидкість, витривалість та спеціальні вміння з ігрових видів спорту. До кола завдань увійшов також  конкурс козацької пісні та бліц-вікторина з історії козацтва. У заході взяло участь 72 вихованці, порівну дві команди від відділень установи.

Арбітраж та суддівство свята козацької звитяги забезпечували волонтери:

1) Андрій Павлюк;

2) Діана Виноградова;

3) Віталій Нагорняк;

4) Ангеліна Нагорняк;

5) Валентина Чорна;

6) Віталій Коломієць;

7) Ольга  Петрашик.

 

Хлопці показали не тільки чудові спортивні результати, а й проявили гарні творчі здібності та знання української минувшини.

За результатами змагань, перемогу здобула команда 2-го відділення. Її учасники набрали найбільшу кількість балів, а тому отримали почесні грамоти «За витривалість, старанність, дружність, взаємоповагу, проявлені під час випробовувань». Також кожен з учасників 3-го відділення отримав грамоти другого ступеня. Призи – спортивний інвентар (комплекти для настільенго тенісу, бадмінтону, набір м'ячів для футболу, баскетболу,  волейболу), для кожної з команд були передані на церемонії закриття спортивного свята.

 

Професійний юритст Віталій Коломієць, арбітр спортивного свята, ділиться, що був налаштований на формат відносин «свої - чужі», але пережив дуже позитивні емоції. Вони були пов'язані з тим, що жодні упередження не виправдвлися, а вихованці проявляли свої найкращі риси у чесній та шляхетній спортивній боротьбі. Волонтер Валентина Чорна, що вдруге виступала в ролі арбітра на «Козацькому гарті» ділиться враженнями: «Було набагато легше судити змагання, менше було суперечок, претензій, більше відкритості і підтримки з боку вихованців, дуже непомітно пройшов час на пекучому сонці, дуже примне було враження про персонал колонії».

 

«Такі спортивні змагання, як  «Козацький гарт» дають можливість учасникам більше відчути командний дух гри, адже важлива перемога не однієї особи, а хороші результати кожного із членів команди, це було відчутно на спортивному майданчику коли при  виконанні вправ хлопці один одного всіляко підтримували,» - вважає священик Костянтин Пантелей.

ієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу УГКЦ
з душпастирства у пенітенціарній системі України