//

Спорт для дітей з розщепленням хребта: симпозіум у дитячій лікарні «Немовля Ісус»

 Від лиж до настільного тенісу, від парусного спорту до баскетболу: для дітей із такими тяжкими вадами розвитку, як розщеплення хребта,- що є однією з найпоширеніших причин інвалідності в ранньому віці, - тепер доступний спорт без бар'єрів. Про це йшлося на проведеному в суботу симпозіумі в дитячій лікарні «Немовля Ісус» - медичному центрі, що знаходиться безпосередньо у віданні Святійшого Престолу. Учасники - лікарі і молодший медперсонал, тренери, фізіотерапевти, разом з батьками і самими дітьми, що страждають патологією кісткового мозку, - обговорили тему «Розщеплення хребта: спорт як повсякденний інструмент автономії. Модель Ski-tour 365 днів в році ».

 

Проект «Ski-tour», який був представлений ще в минулому році, дозволив дітям практикувати лижний спорт в умовах максимальної безпеки, отримуючи від цього психологічну і фізичну користь. У цьому році пройде другий «Ski-tour» у супроводі медичного персоналу лікарні «Немовля Ісус».

 

Розщеплення хребта - це вада розвитку плоду, що розвивається в перші тижні після зачаття. При цій патології відбувається неповне закриття нервової трубки, що приводить до паралічу ніг, уповільнення психомоторного розвитку, деформації опорно-рухового апарату та ін. В даний час не існує лікування цієї хвороби. Медичне втручання спрямоване виключно на те, щоб звести до мінімуму шкоду. Особливості цього захворювання, а також страх і невпевненість батьків перешкоджають залученню дітей з розщепленням хребта в спортивну діяльність. Однак проект «Ski-tour», поряд з іншими спробами, показав, що спорт може стати важливим ресурсом для досягнення дітьми незалежності, якої неможливо домогтися іншими способами.

 

Сьогодні спорт і фізична активність вважаються невід'ємним аспектом реабілітації людей з обмеженими можливостями - не тільки на фізичному рівні, але і на рівні взаємин. Дитина усвідомлює свої здібності і знаходить можливість подолання власних обмежень.

 

За словами директора лікарні «Немовля Ісус» доктора Маріо Де Дженнаро, спорт служить усвідомленню у дітей-інвалідів власного зростання. Методика, що застосовується у лікарні, дозволяє з упевненістю залучати дітей до всіх аспектів соціального життя, включаючи спорт - важливий простір для розвитку і спілкування з іншими.

 

За матеріалами ru.radiovaticana.va