//

Готується спільна заява УКГЦ та РКЦ щодо Волинської трагедії

"Ми хочемо заліковувати рани минулого, щоб вони нам не отруювали майбутнього. Наше майбутнє – у спільному житті в родині європейських народів", – сказав глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав Шевчук. Як повідомляє Радіо Ватикану, Верховний Архиєпископ УГКЦ зіслався на спільне послання Української Греко-Католицької Церкви та Римо-Католицької Церкви в Україні до вірних обох обрядів, яке готується до видання, у зв'язку з 70 річницею Волинської трагедії (Волинської різанини), що припадає цього року. Архиєпископ Шевчук підкреслив, що метою послання не є замінити істориків у їхній роботі, а надати християнську оцінку цій трагічній події.


Нагадаємо, що влітку 1943 року розпочалися масові акції Української Повстанської Армії проти поляків, які проживали на Волині, та польської Армії Крайової проти українського цивільного населення. Вважається, що під час обопільних етнічних чисток з польського боку загинуло щонайменше 35 тисяч осіб, а серед українців виявлено понад 10 тисяч жертв.


Минулого року польська і українська інтелігенція звернулася до обидвох народів, аби чергова річниця цієї трагедії на Волині "служила примиренню, а не поглибленню упереджень".