//

Спільна Євхаристія - найбільший вияв церковного сопричастя

«Цей перший візит до Наступника святого Петра (…) є особливим моментом для Вселенської Церкви», – на це звернув увагу Папа Бенедикт XVI, приймаючи нещодавно обраного маронітського Патріарха Антіохії Блаженнішого Бешару Рай, який від 11 до 16 квітня 2011 р. перебуває у Римі з першим офіційним візитом до Апостольської Столиці. Як ми вже повідомляли, після зречення з уряду попереднього Глави Маронітської Церкви блаженнішого Насралли Бутроса кардинала Сфеїра, 15 березня 2011 р. виборчий Синод обрав 77-м маронітським Патріархом Антіохії Блаженнішого Бешару Рай, інтронізація якого відбулася 25 березня. Того ж дня Римський Архиєрей надав церковне сопричастя новому Главі Церкви.

 

Кульмінаційним моментом візиту, що відбувається у формі різних зустрічей з працівниками Римської Курії та місцевими маронітськими спільнотами Риму, стала аудієнція у Святішого Отця.

 

Вітаючи Патріарха Бешару та його супровід, серед якого був і його попередник кардинал Сфеїр, Бенедикт XVI зазначив, що найавтентичніший прояв церковного сопричастя знаходимо у Божественній Літургії, приступаючи до одного Христового Тіла та Крові. «Саме в цьому знаходить повне вираження сопричастя між Наступником Князя Апостолів та сімдесят сьомим наступником святого Марона, Отцем і Главою Маронітської Антіохійскьої Церкви, цього авторитетного Апостольського осідку, де Христові послідовники вперше були названі “християнами”», – сказав Святіший Отець.

 

У світлі напрацювань нещодавнього Ватиканського Синоду, присвяченого Церкві на Близькому Сході, Бенедикт XVI вказав на невідкладне завдання звіщати Добру Новину спасіння тим, хто її ще не пізнав, або ж віддалився від Церкви, побажавши, щоб ця земля, благословення проповіддю старозавітних патріархів та пророків, апостолів і самого Христа, надихала її жителів до шукання тривкого миру, який може принести євангельське Слово Істини, якщо його прийняти. Це вимагає праці у сфері виховання молоді, формування священиків, діалогу та братерства в суспільстві. Святіший Отець побажав новому Патріархові та всій маронітській церковний спільноті дарів Святого Духа, щоб і надалі зростати, за заступництвом Пресвятої Богородиці, святого Марона та всіх святих ліванської землі.

 

Джерело: Радіо Ватикан