//

Спеціальне звернення: «Різдвяна ялинка»

Голова комісії «Екології та туризму» Римо-Католицької Церкви в Україні, єпископ-ординарій Мукачівської дієцезії Антал Майнек видав спеціальне звернення під назвою «Різдвяна ялинка».

 

На початку звернення церковний ієрарх пригадує, що попри властиве значення святкової атмосфери та почуттів, важливо не втрачати з поля зору те, що є справжньою суттю свята Різдва: «Син Божий прийшов на землю, бо настільки полюбив нас, що захотів спасти від гріхів, щоб ми щасливо жили у мирі, як діти Божі». «Це той факт, який сам по собі дарує нам щастя та сенс нашому життю, навіть якщо зовнішні обставини для атмосфери свята відсутні», – вважає владика Антал Майнек.

 

Далі, голова римо-католицької комісії «Екології та туризму» констатує вагоме екологічне значення ялинок, зокрема ж, для запобігання таких природних катаклізмів як повені та зсуви. Рівно ж, владика Майнек констатує, що нині, для забезпечення «зовнішньої атмосфери» свята, масово вирубуються хвойні насадження, а також закликає: «задуматись, чи варто на честь свята любові знищити ще десятки тисяч ялинок з наших і так «змучених» лісів».

 

Очільник екологічної комісії висловив переконання, що: «наступив час поміркувати про те, що могли б ми зробити для безпеки нашого середовища, безпеки свого життя та життя інших людей, і при цьому не втратити один з найважливіших символів різдвяних свят», а також надав низку практичних порад щодо цього. В першу чергу мукачівський архієрей рекомендує «ялинку в горщику», яку можна позичити чи купити, а з настанням весни посадити в лісі чи навіть в себе на присадибній ділянці. Як перехідне рішення владика Майнек згадує також можливість встановлення штучної ялинки, яку можна використовувати багато років поспіль, не тільки здійснюючи заповідь милосердя до природи, але й роблячи суттєві заощадження для сімейного бюджету. В цьому контексті єпископ висловив надію, що Божому Дитятку сподобається нововведення мукачівської римо-католицької дієцезії прикрашання катедрального собору декоративними ялинками. Адже, таким чином єпископство хоче дати приклад екологічної відповідальності, зберегти безцінний дар Творця – природу,  а рівночасно і гарантувати безпеку для життя людей.

 

Завершується звернення констатацією відповідальності кожного зокрема і всіх разом за Боже створіння: «ми всі відповідальні за створену землю, навіть тоді, якщо ми самі не загрожуємо їй. Бог довірив нам природу, всі ми мусимо охороняти її і зробити все можливе для її збереження».

 

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

за матеріалами газети "Світло" Мукачівської дієцезії римо-католицької Церкви №1 2011 року