//

Спеціаліст з канонічного права: вирок Габріеле - дуже м'який

Італійський єпископ Доменіко Магавера, відомий фахівець з канонічного права, прокоментував рішення Ватиканського трибуналу, який засудив колишнього камердинера Папського дому Паоло Габріеле на 18 місяців позбавлення волі за крадіжку конфіденційних документів при обтяжуючих обставинах. Єрарх зазначив, що покарання, яке отримав Габріеле, не адекватне до скоєного злочину, тому його можна назвати дуже м'яким.

 

Він нагадав, що процес проводився відповідно до так званого "Кодексу Дзанарделлі", який був прийнятий в Італії в 1889 р. і адаптований Святим Престолом. У 1930 р. італійське правосуддя почало користуватися новим "Кодексом Роко". У ватиканській ж судовій практиці до сьогоднішнього дня використовується перший. "Паоло Габріеле не був просто одним із співробітників Святого Престолу, він був світським віруючим, який знаходився в безпосередній близькості до Бенедикта ХVI. Проти логіки він порушив особисте життя Папи, і це є кримінальним злочином великої ваги, яке складно порівняти до інших", - зазначив єрарх.

 

За словами єпископа Магавери, "Кодекс Дзанарделлі" не відображає більш сучасної логіки життя. Наприклад, в ньому відсутні норми щодо охорони особистого життя. "Це система законів, яка народилася в іншому столітті", - нагадав експерт з канонічного права. За його словами, зрада Паоло Габріеле є "надзвичайним і жахливим фактом" і ще сьогодні залишаються не зрозумілими його мотиви. "Папа міг помилувати Габріеле в будь-який час, але хотів точно знати мотиви його вчинку", - зазначив єрарх і додав, що акт помилування може бути проведений після судового процесу.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va