//

Соціальне підприємство. Досвід Карітасу на Львівщині

Сьогодні, коли громадські організації та благодійні фонди України конкурують між собою за отримання грантів від міжнародних та вітчизняних донорів, одним із реальних шляхів забезпечення фінансової сталості організацій є розвиток соціального підприємництва. Поодинокі соціальні підприємства України вже набули певного досвіду та знань, однак не вельми охоче передають його іншим. Одне із таких соціальних підприємств існує на Львівщині, започатковано в рамках діяльності місцевої організації Карітасу.

 

Приватне підприємство «Громадський вулик» працює понад 4 роки в м. Сокаль, Львівська область. Підприємство засноване у квітні 2007 року Благодійним фондом «Карітас-Сокаль» внаслідок виконання Програми «Демократизація України: програма малих проектів» за фінансової підтримки DFID.

 

Ціллю створення даного соціального підприємства було забезпечення фінансової стабільності фонду задля часткового вирішення  соціальних проблем Сокалю і довколишнього регіону.

 

«При створенні «Громадського вулика» довелося самотужки і вперше розробляти  Статут соціального підприємства,  конкретний бізнес–план, проводити  серію круглих столів з метою  поширення інформації серед населення, владних структур щодо роботи та мети створення першого у місті соціального підприємства. Це все було нелегко, і ми відчували себе абсолютними першопроходьцями! Донині ми є єдиним соціальним підприємством, і досвідченим – на фоні регіону», – розповідає Мар’яна Яремчук, заступник директора місцевого Карітасу.

Згідно Статуту напрямки діяльності карітасівського соціального підприємства різноманітні:


•    приготування та доставка комплексних гарячих обідів
•    організація і проведення урочистостей
•    приготування та доставка індивідуальних замовлень страв, тортів, десертів
•    оренда приміщення під урочисті події
•    харчування тимчасово ув’язнених у слідчому ізоляторі (за кошти держбюджету)
•    організація молодіжних та дитячих дискотек
•    робота локальної комп’ютерної мережі,  в т.ч. доступ до Інтернету.

 

Підприємство «Громадський вулик» працює на єдиному податку та сплачує 10% від обороту коштів, а також усі обов’язкові платежі від заробіної плати пяти найманих працівників. Ніяких пільг від держави згідно чинного законодавства України у підприємства немає.


Соціальне підприємство Карітасу на Львівщині намагається в міру своїх можливостей і ресурсів вирішувати  соціальні проблеми місцевої громади. На сьогоднішній день прибутки  соціального підприємства ПП «Громадський вулик», що залишаються у результаті ведення  фінансово-господарської діяльності,  використовуються для:

 

-   утримання благодійної їдальні для бідних міста Сокаль, де на сьогоднішній день харчується 42 одиноких, малозабезпечених та інвалідів міста;

 -   утримання притулку для одиноких матерів та жінок, що потерпіли від насилля;

 -   проведення відпочинкових заходів у місті Сокаль для малозабезпечених категорій населення (свято та концерт для людей похилого віку до Дня Незалежності, Дня людей похилого віку тощо);

 -   одноразова допомога потребуючим верствам населення (згідно звернень);

 -   розвиток волонтерського руху серед дітей і молоді;

 -   літні відпочинкові табори для потребуючих дітей та інше.

 

Завершуючи розмову про досвід соцілаьного підприємництва на Львівщині, Мар’яна Яремчук каже: « Як показує наш досвід, будь-які соціальні програми та заходи можуть  бути профінансованими соціальним підприємством. Було б лише реальне бажання допомагати потребуючим людям і ентузіазм до розвитку навиків менеджменту неприбуткових організацій!».

 

Джерело: www.caritas-ua.org