//

Соціальне підприємництво може змінити ситуацію в Україні, – міжнародна конференція в УКУ

Понад сто учасників взяли участь у міжнародній конференції Інститут лідерства та управління УКУ, присвяченій перспективам розвитку соціального підприємництва в Україні. На думку більшості експертів, щоб бути успішним, таке підприємництво має поєднувати соціальні та бізнесові цінності, і між обома аспектами треба шукати золоту середину.

 

«Соціальне підприємництво – це мистецтво одночасного досягнення фінансової та соціальної віддачі від інвестицій, – як одне із визначень пропонує доцент кафедри аналітичної економії та міжнародної економіки економічного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка Христина Павлик. – Якщо ми хочемо будувати соціальне підприємництво, треба залучити фахівців з різних галузей, які допоможуть якісно сформувати маркетингову частину вашого плану, тактичне і стратегічне планування».

 

Доповідач конференції Ралука П’юі з Угорщини належить до підприємців компанії «NESsT», що фінансово підтримує громадські організації, які працюють у галузі соціального підприємництва. «Оскільки неурядові організації сьогодні зазвичай залежать від донорів, ми допомагаємо їм фінансово, щоб вони були системні та незалежні, а, відповідно, могли забезпечити соціальну активність», – пояснює експерт.

 

Компанія «Ashoka», у якій працює Клаудія Гаруті (Австрія), є фінансовим донором для окремих осіб, які хочуть розвивати соціальне підприємництво. «На нашу думку, індивідуальне соціальне підприємництво може бути каталізатором суспільних змін. Тож ми шукаємо людей, які мають нові ідеї та силу вирішити соціальні проблеми. Ми віримо, що, підтримуючи цих людей фінансово протягом перших трьох років, ми допомагаємо їм сконцентруватися на ідеях та суспільних змінах. Соціальні підприємства, які підтримує «Ashoka», практично всі є успішними», – констатує Клаудія Гаруті.

 

В Україні діяльність соціальних підприємств тільки набирає обертів, наразі такий вид діяльності на законодавчому рівні не закріплений. Директор благодійного фонду «Карітас» Коломийсько-Чернівецької єпархії Сергій Триф’як займається роботою двох соціальних підприємств поблизу Коломиї. На його думку, сьогодні чиновники до кінця не розуміють важливості такого виду діяльності: «Завдання держави – вирішувати соціальні питання: до прикладу, безробіття. Натомість вона вирішує поточні соціальні проблеми, не зважаючи на їхню причину. Такий вид діяльності як соціальне підприємництво може реально змінити цю ситуацію, однак для такої роботи потрібні правові механізми».

 

Сергій Триф’як вважає, що соціальним підприємцям в Україні сьогодні бракує навиків ефективного управління такого виду діяльністю, розуміння як на соціальні моделі накладати моделі ведення бізнесу, як залучити додаткові кошти тощо.

 

На думку викладача Папського григоріанського університету Зеновія Свереди, причина бідності у тому, що громади не беруть участь у плануванні власного розвитку: «Завдання соціального підприємництва – сприяти співпраці між людьми, об’єднувати їх, а відповідно, разом змінювати світ», – наголосив він.

 

Участь у міжнародній конференції «Перспективи соціального підприємництва в Україні» взяли доповідачі та експерти з Австрії, Румунії, України, Італії, Німеччини та Нідерландів. Серед доповідачі також були співзасновниця платформи соціальних інновацій «Велика ідея» Ірина Соловей, виконавчий директор ЛМГО«Спільнота взаємодопомоги «Оселя» Олеся Саноцька, керівник програм міжнародного відділу «Карітас» Німеччини Йорґ Кайзер, президент благодійного фонду анімалотерапії, автор будівництва дитячого еко-реабілітаційного центру іпотерапії «Камелія» Маргарита Січкар та інші.


Учасники конференції – соціальні підприємці з Донецька, Харкова, Криму, Києва, Ужгорода, Тернополя, Івано-Франківська, Вінниці, Кіровограду –  констатують, що такого роду заходи є пізнавальними, адже соціальне підприємництво лише починає розвиватися в Україні, а тому потребує обговорення.

ФОТОрепортаж

Прес-служба УКУ