//

Сорок тисяч на патріаршій службі в Харкові? Чи все-таки близько п'яти?

Після візиту патріарха Кирила офіційний сайт відрапортував про те, що на літургії було 40 тисяч чоловік .


Портал-кредо опублікував статтю «Замість проанонсованих 100 тисяч на літургії, яку відслужив Патріарх Кирило в центрі Харкова, зібралося 40 тисяч чоловік»


Обидві публікації не викликали довіри. Не було панорамних фотографій площі. Фотографи офіційного сайту Московського патріархату явно приховували істинний стан речей, а Портал-кредо заощадив на кореспондентові на місці історичної події.


Залишалося довіряти очевидцям. Таким виступило видання «Коментарі». Сьогодні це найсолідніше аналітичне видання, заслуговуюче довіри не меншої ніж «Комерсант». Отже, за повідомленням кореспондента цього видання Візит патріарха Кирила був провальним


За словами очевидця на площі не було 40 тисяч. А було « менше 5 тисяч». Роздумуючи над цим фактом, автор статті зокрема зазначив, що місія Російського світу явно провалена. «І, якщо порівняти кількість харків'ян, що побажали отримати благословення Кирила з числом людей, які вирішили своїми очима побачити Папу Римського в Україні в 2001 році, причому навіть не в греко-католицькому Львові, де на різні заходи за участю Івана Павла II зібралося майже 700 тисяч (до речі, і під дощем теж стояли), а в православному Києві, то порівняння буде далеко не на користь патріарха Кирила».


Звичайно ж, Кирило Фролов, рупор Третього Риму і ідеолог «місіонерського контрнаступу» назвав слова про 5 тисяч брехнею. «Я сьогодні довго сміявся, читаючи марення українських "коментарів" про "провал" візиту Патріарха Кирила до Харкова. Розкольницьке видання стверджує, що на Літургії на площі Свободи були "2-3 тис. чоловік", хоча було 40 тисяч. » Отже, писав про 5 тисяч. Але заради червоного слівця К.Фролов перебільшував, підсилюючи контраст. Але все-таки і він був там і він очевидець. Цей товариш К.Фролов був в патріаршому журналістському пулі! (Ось таких товаришів там вітають!). Отже, за його словами 50 тисяч було.


Ну що ж, залишається подивитись що побачили фотоапарати – і відразу стане  зрозуміло  – було 5 чи 40 тисяч.


Ось фото з Харкова - скільки зібрав патріарх Кирило.

Треба врахувати – площа величезна, на фотографії лише її частина.
Ось фото всієї площі, коли Queen зібрав близько 250 тисяч

 

На сайті «Фотолітопис» вирішили досить незграбно додати людей. Але навіть на цій фотографії ніяк не нарахуєш 40 тисяч.

Отже, дорогі товариші в рясах.


Щось не виходить у патріарха Кирила стати Іваном Павлом II. Хоча приїжджає він в прекрасній формі. Очевидно, щось не так з благовіщенням. Євангеліє все-таки це не звістка про Російський світ. Здається, пора звернутися до справжніх християнських цінностей, переосмислити і своє життя, і своє вчення. Інакше наступного разу буде так само мало людей, як було 27-го квітня в Києві.


Або ще страшніше: вони не прийдуть не лише на площі. Вони не прийдуть і в храми. «Горе якщо спокусить хтось одного з малих сих». Здається, цих малих – все більше і більше.

 

Юрій Чорноморець

Джерело: РІСУ