//

Сомалі: війна і голод не припиняються

Більше двох з половиною мільйонів сомалійців ризикують померти від голоду незважаючи на зусилля гуманітарних організацій: про це заявив координатор ООН з гуманітарної допомоги Сомалі Марк Боуден під час прес-конференції, що відбулася в Найробі.

 

Рівень смертності і виснаження в Сомалі є одним з найвищих у світі. Більше 323 тисяч дітей у віці молодше п'яти років страждають важкою формою виснаження.

 

У ті ж самі години в Женеві Верховний комісаріат ООН у справах біженців повідомив, що кількість втікачів із Сомалі вже перевищила мільйон осіб. Крім того, всередині країни число евакуйованих досягло 1 мільйона 300 тисяч осіб. Кенія та Ефіопія відзначають деякий спад припливу сомалійців, який спостерігачі приписують аж ніяк не поліпшенню гуманітарної ситуації, а військовим операціям Ефіопії і Кенії по захисту кордонів.

 

Верховний комісаріат ООН у справах біженців вважає конфлікт в Сомалі одним з найважчих і найтриваліших у світі, поряд з Афганістаном та Іраком.

 

Десятки тисяч людей загинули в минулому році від посухи і від війни, і хоча в лютому цього року було оголошено про припинення засухи, у найближчі місяці ситуація може знову погіршитися, країні знову загрожує неврожай, не кажучи про збройні зіткнення, перш за все на півдні країни.

 

Виступ Боудена і дані, поширені Верховним комісаріатом, спростовують оптимістичні заяви, які неодноразово звучали в останні місяці в різних міжнародних контекстах. Було навіть заявлено, що повернути мир і стабільність країні можливо до 20 серпня.

 

Насправді ж в Сомалі не вщухає насильство, і неможливо передбачити результат наступу урядової армії і «Амісом» - місії Африканського союзу - проти радикальних ісламістських бойовиків аль-Шабааб, які як і раніше контролюють великі сомалійські території, в першу чергу на півдні, що вкрай ускладнює доставку гуманітарної допомоги.

 

Днями в області Джедо в результаті військових дій загинули щонайменше п'ять осіб і були поранені кілька десятків.

 

Джерело: CREDO