//

Сомалі: крик про допомогу

Посуха, що вразила регіон Африканського Рогу, спровокувала драматичну ситуацію і гуманітарну кризу, основною жертвою якої стало населення Сомалі. Голод і спрага штовхають багато людей на відчайдушний пошук допомоги. Люди втікають в сусідні країни: за день в прикордонних таборах біженців набирається до двох тисяч чоловік. Сомалійці вимушені рятуватися  втечею пішки, під постійною загрозою нападу бандитів, а діти стають здобиччю гієн.


В липні 1989 року єпископ Могадішо монс. Сальваторе Коломбо був вбитий біля входу в катедральний собор. З тих пір апостольський адміністратор єпархії проживає за межами країни. У 2003 році мирянка і сестра милосердя Анналена Тонеллі була розстріляна з рушниці в Сомаліленді, а потім ще монахиня Леонеллі Сгорбаті. Як нагадав Папа 7 січня 2007 року, вона померла, «просячи про прощення для своїх вбивць». Це лише три імені з багатьох, але вони свідчать про те, що Католицька Церква там присутня і страждає разом з народом Сомалі. Але невинних жертв інтегралістської ненависті вже неможливо підрахувати, у тому числі і серед інших християнських конфесій, як і серед всіх жителів, безсилих перед озброєними зіткненнями політичних і етнічних угрупувань. Ось вже двадцять років країна живе без керівника, на її побережжі панують пірати, а багато гуманітарних працівників були вимушені покинути  країну і відмовитися від своєї діяльності через постійні погрози і насильство.


Незважаючи на те, що Папа щорік згадує про Сомалі в своїй промові до дипломатів, створюється враження, що світова громадська думка і міжнародне співтовариство змирилися з таким станом речей і залишили багатостраждальну країну напризволяще. Чи забудемо про неї і ми, чи ж жахливі картини і відчайдушний крик про допомогу зможуть розбудити наше почуття відповідальності і солідарності?


В інтерв'ю кореспонденту Радіо Ватикан апостольський адміністратор Могадішо монс. Джорджо Бертін повідомив, що гуманітарна катастрофа в країні охопила мільйони жителів. Вже більше 400 тисяч сомалійців зосередилися в таборі Дадааб в Кенії, але гуманітарна допомога все ще не прийшла. За даними ЮНІСЕФ, близько 10 мільйонів чоловік потребують невідкладної допомоги. ООН називає ситуацію в Сомалі найтяжчою гуманітарною катастрофою на сьогоднішній день. Окрім засухи, продовжуються озброєні конфлікти. В центральну і південну частину країни дуже важко доставити гуманітарну допомогу через відсутність безпеки. Останнім часом цією зоною оволоділа радикальна група Шабаб, хоча вона і заявила, що не має нічого проти прибуття гуманітарних організацій, щоб вони поважали місцеву культуру і релігію.


Головними жертвами кризи стали діти і літні люди. Близько півмільйону дітей загрожує смертельна небезпека. Апостольський адміністратор говорить, що міжнародне співтовариство робить перші кроки, але поки дії, на жаль, недостатньо скоординовані. Церква доставляє допомогу через «Карітас» -- поки єдино можливим шляхом. Співробітники «Карітас» працюють на місцях.

 

Джерело: Радіо Ватикан