//

Сьогодні Папа прибуває на Кубу

У понеділок на Кубу прибуває Папа Римський Бенедикт XVI. Візит глави католицької церкви відбувається в рамках пастирських відвідин католиків Латинської Америки. Представники Ватикану підкреслюють саме пастирський характер візиту. Офіційно він присвячений 400-літтю Пресвятій Богородиці Милосердя дель-Кобре, яка вважається заступницею острова. Але є також і політичний аспект відвідин, стверджують оглядачі.

 

Напередодні приїзду Папи Римського вулицями Гавани кружляв церковний мікроавтобус з мегафоном, закликаючи вірних до парку на проповідь. То був рідкісний за комуністичного режиму приклад дозволеної релігійної агітації, повідомляє радіо "Свобода".

 

В одному робітничому кварталі столиці католики влаштували хресну ходу. Серед його учасників була 50-річна Барбара Родрігез.

 

«Ми вільно на вулиці молимося Богові, це неймовірно для нас, католиків», – заявила учасниця хресної ходи.

 

Папа Римський виголосить проповіді на двох масових богослужіннях просто неба. Одне з них відбудеться у центрі Гавани на площі Революції, де велетенський портрет Че Гевари на стіні урядового будинку дивиться на дерев’яний вівтар із хрестом.

 

Релігійна терпимість режиму

 

Кубинський режим припинив переслідування релігії, але церква досі не має дозволу ані відкривати католицьких шкіл, ані мати власний телевізійний канал.

 

Разом з тим, Орландо Маркез, представник місцевих католиків, зауважив, що візит Папи свідчить про підтримку більшої ролі церкви як прихильниці більшої свободи на Кубі.

 

«Серед усіх країн, які папа міг відвідати, він обрав Кубу й Мексику. Куба є традиційно католицькою країною, хоча й не така велика католицька країна у порівнянні з Мексикою або Бразилією. Тим не менше, він вирішив приїхати, щоб бути з кубинськими католиками і кубинським народом у цей особливий момент нашої історії», – наголосив Орландо Маркез.

 

Рауль Кастро, правитель Куби, з яким Папа Римський матиме зустріч, віднедавна почав визнавати власний католицизм.

 

З цією зустріччю пов’язують надію на звільнення деяких політичних в’язнів. Для зустрічі з Папою прибуває численна делегація зі Сполучених Штатів – 800 осіб, включно з нью-йоркським кардиналом Тімоті Доланом. Візит Папи Римського на Кубу триватиме три дні.