//

"Служіння студентського капелана є дуже трудне і вимагаюче", - Блаженніший Любомир

25 жовтня у конференц-залі Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка відбулась науково-практична конференція "Роль Університету і Церкви у вихованні сучасної молоді". Захід був приурочений 10-літтю студентського капеланства у Дрогобицькому педуніверситеті.

 

Відкриваючи конференцію, о. Олег Кекош (капелан університетського студенства) розповів про заснування першого капеланства в історії українських вузів. У 2002 році на підставі положення Міністерства освіти і науки у Львівській області була підписана угода між владикою Юліяном Вороновським, єпископом Самбірсько-Дрогобицької єпархії, та Скотним Валерієм Григоровичем, ректором Дрогобицького педагогічного університету ім. Івана Франка, про служіння священика в даному вузі з метою духовно-патріотичного виховання студентської молоді. З цього часу священик-капелан докладає багато зусиль у своєму служінні, а Єпархіяльне управління та керівництво університету стараються сприяти умовам для досягнення бажаних результатів. У травні 2012 року ця угода була продовжена. Документ про співпрацю підписали владика Ярослав Приріз, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, та ректор ДДПУ Скотна Надія Володимирівна.

 

З ювілеєм присутніх привітав владика Ярослав Приріз, який висловив подяку ректору університету п. Надії Скотній за співпрацю у справі християнського виховання студентів. "Християнська духовність – основа, на якій можливе формування молодої особистості у її свободі, вдосконаленні й перспективах, які дарує кожному близький до всіх Господь", – зазначив єпископ. Владика закликав усіх до спільної відповідальності та взаємодопомоги у процесі виховання української молоді, адже "Україні потрібні люди з високою духовністю, з новим мисленням, з оновленою свідомістю" (Див. повний текст слова єпископа). З нагоди 10-ліття співпраці Церкви та університету владика Ярослав вручив подячні грамоти п. Надії Скотній (ректору ДППУ), п. Юрію Кишакевичу (проректору ДДПУ) та о. Олегу Кекошу (капелану університетського студентства).

 

"Служіння студентського капелана є дуже трудне і вимагаюче", – на цьому наголосив почесним гість конференції – Блаженніший Любомир Гузар, верховний архиєпископ-емерит УГКЦ. На думку Блаженнішого Любомира, постать капелана вищого учбового закладу заслуговує на особливу увагу, адже це служіння є одним з найважчих. В студентському віці людина отримує багато знань, які спонукають її критично мислити. Молода людина починає ставити важливі питання стосовно того, що відбувається довкола неї, а також щодо своєї особи. Тому, на думку Блаженнішого Любомира, студентським капеланом має бути священик з певним життєвим досвідом, який би міг дати відповіді на життєво важливі запитання студентської молоді. Теперішнім капеланам Блаженніший Любомир побажав бути якнайкращими провідниками для молоді, яка дуже потребує їхнього служіння.

 

Ректор Дрогобицького педуніверситету – п. Надія Скотна – подякувала проводу УГКЦ за духовну опіку студентською молоддю. Зокрема ректор висловила подяку студентському капелану – о. Олегу Кекошу – за його служіння, за добросердечне та терпеливе служіння студентам: «Я сама не раз була свідком того, як отець приходив на допомогу тим, хто цього потребує».

 

З доповідями на конференції виступили також о. д-р Мирон Бендик (ректор Дрогобицької духовної семінарії), о. Ростислав Пендюк (Голова Патріаршої комісії у справах молоді), п. Юрій Кишакевич (проректор ДДПУ), о. Євген Макогон (відповідальний за працю з молоддю у Мостиському деканаті), а також автори документу Міністерства науки та освіти України про капеланство, проректори та капелани різних вузів Львівської області. Духовні твори перед учасники конференції виконав хор "Оранта" Дрогобицької духовної семінарії.

 

Зазначимо, що університетським капеланом Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка впродовж 10 років є о. Олег Кекош. Дрогобицький університет налічує 5000 студентів стаціонарної форми навчання та 3000 – заочної. У закладі працює 2000 викладачів. Університет уклав також окрему угоди з Дрогобицькою духовною семінарією, студенти якої допомагають священику-капелану в праці зі студентами. Зокрема семінаристи проводять зустрічі зі молоддю в гуртожитках університету, допомагають в організації молодіжних таборів.

 

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

АУДІОЗАПИС - Привітальне слово владики Ярослава (Приріза)

 

АУДІОЗАПИС - Слово Блаженнішого Любомира (Гузара) про служіння студентського капелана

АУДІОЗАПИС - Доповідь о. д-ра Мирона Бендика. «Роль Університету і Церкви у вихованні сучасної молоді»