//

Слово Папи Бенедикта XVI до викладачів та студентів Медичного-хірургічного факультету італійського Католицького Університету Пресвятого Серця

Відвідуючи у четвер, 3 травня 2012 р., Медично-хірургічний факультет італійського католицького університету, Бенедикт XVI виголосив промову, присвячену значенню наукових досліджень та медицини. Насамперед, він наголосив на тому, що будь-які дослідження чи лікування повинно керуватися любов’ю. «Без любові, – сказав Папа, – наука втрачає свою благородність, Лише любов може гарантувати гуманність наукових досліджень».

 

Святіший Отець звернув увагу на те, що сучасні інноваційні технології перемінили світобачення. Сьогоднішня людина, часто обумовлена поверховістю та релятивізмом і «осліплена» ефективністю техніки, часто забуває про фундаментальний вимір запитання про сенс життя. Це призводить до збідніння мислення, і, як наслідок, «до морального збідніння». «В основному технопрактична ментальність породжує небезпечну втрату рівноваги між тим, що технічно можливе та тим, що є морально дозволеним, наслідки чого – непередбачувані», – наголосив Бенедикт XVI.

 

На думку Папи, слід наново відкрити цінність та динамічність трансцендентного виміру, тобто, шукання Бога, адже наука та віра є взаємодоповнюючими. І якраз виключення Бога з наукової дискусії, за його словами, «призводить до занепаду мислення». Святіший Отець пояснив, що християнство не зводить віру до ірраціональної сфери, але надає початок та сенс дійсності якраз Творчому Розуму, «Який у розп’ятому Богові виявляє себе любов’ю». Саме проходячи «стежками віри» людина стає здатною також у стражданні та смерті розгледіти «справжню можливість добра і життя». «Опіка над страждаючими, отже, є щоденною зустріччю з Христовим обличчям, а посвята розуму та серця стає знаком Божого милосердя та перемоги над смертю», – сказав Бенедикт XVI.

 

Отож, в своїй цілісності, дослідження повинні керувати як накою, так і вірою, і завдяки цим двом крилам, за словами Папи, вони зможуть отримати необхідний розмах, «ніколи не втрачаючи належної смиренності, почуття своїх меж». Якраз у цьому, як зазначив Святіший Отець, і полягає, незамінне завдання католицького університету, який повинен бути місцем, де «лікування не є ремеслом, але місією, де першою кафедрою є милосердя Доброго Пастиря, а обличчя страждаючої людини є обличчям Самого ж Христа».

 

Бенедикт XVI пригадав взаємини цього навчального закладу з Апостольською Столицею, підкреслюючи, що католицький медичний факультет є «місцем, а якому трансцендентний гуманізм не є порожнім гаслом, але – живим правилом щоденної посвяти».

 

Джерело: Радіо Ватикан