//

Слово Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави УГКЦ, під час засвічення ялинки на площі Святого Петра

Ваші Високопреосвященства,
Шановні представники Українського уряду та Дипломатичного Корпусу,
Найдорожчі в Христі брати й сестри,
Слава Ісусу Христу!

 

Таїнство Різдва, втілення Нашого Господа Ісуса Христа, є таїнством єдності й миру, тому усе творіння, небо і земля, прославляючи Божественне Дитятко, ведуть сучасну людину до вертепу, щоб розпізнати й віднайти у Христі Його мир. Ялинка, яку Україна сьогодні дарує Святішому Отцю, є символом різдвяних єдності і миру. Передовсім, є символом єдності української землі, оскільки це гарне дерево, яке походить з прекрасного регіону Закарпаття, сьогодні представляє усі регіони України та всі національності, які в ній проживають. Ця ялинка є символом єдності й миру у Католицькій Церкві в Україні, що існує у візантійському й латинському обряді. Ялинка сьогодні дає світові відчутний знак єдності й братерської співпраці між місцевими католицькими Церквами в Україні.

 

Ця ялинка є видимим свідченням сопричастя та синівської відданості українських католиків з Наступником святого Петра, Його Святістю Папою Венедиктом XVI. Це дерево є символом миру та співпраці між католицькою Церквою та православною Церквою в Україні, засвідчених представництвом наших православних братів, присутніх тут з нами на цій стародавній площі Святого Петра.

 

Інавгуруючи цю різдвяну ялинку, хочемо до цілого світу звернутися із закликом до єдності й миру, тому що єдність і мир є необхідними цінностями для будування процвітаючого та безпечного спільного майбутнього. Єдність і мир є фундаментом, який знаходимо саме в цьому Божественному Дитятку, Якого сьогодні нам у своїх обіймах показує Пречиста Діва Марія. Благодатного усім Різдва!

 

Джерело: Радіо Ватикан