//

Словаччина запрошує Папу

Словацький міністр закордонних справ Мікулаш Дзурінда передав офіційне запрошення для Бенедикта XVI відвідати його країну в 2012 або 2013 році. Запрошення скерував президент Словаччини Іван Гашпаровіч . Нагодою для візиту Папи римського мають бути урочистості, пов'язані з 1150-ою річницею прибуття на територію теперішньої Словаччини апостолів слов'ян: святих Кирила і Методія.

 

Деталі паломництва Бенедикта XVI мають бути визначені в найближчих місяцях. Як підкреслив п. Дзурінда, „все в руках Папи римського і його співпрацівників“.

 

Вже минулого року Бенедикта XVI запросила Конференція Єпископів Словаччини, пропонуючи термін від 3 до 5 липня 2012 року; 5 липня в Словаччині відзначають свято Кирила і Методія.

 

Серед чотирьох місць, які мав би відвідати Папа, речник словацького єпископату Йозеф Ковачік назвав „Братиславу як столицю країни, Жиліну як місцеперебування єпархії, яку не відвідав ще жоден папа римський, Пряшів як центр греко-католицької Церкви і очевидно Нітру, де мали б відбутися центральні урочистості”.

 

П. Дзурінда сказав на словацькому „Радіо Viva”, що ювілейні урочистості, що розпочинаються наступного року, є прекрасною нагодою, „щоб офіційно вперше вітати в Словаччині Святішого Отця”. Він запевнив, що уряд докладе усіх зусиль, щоб Папа „позитивно відреагував на це запрошення”.

 

Передача запрошення відбулася під час десятихвилинної розмови після загальної аудієнції на минулому тижні. У Ватикані мін. Дзурінда зустрівся також з керівником ватиканської дипломатії, архиєпископом Домініком Мамберті. Вони підсумували існуючу досі реалізацію так званої основної угоди між Апостольською Столицею та Республікою Словаччини, а також актуальний стан ватикансько-словацьких взаємин.

 

За матеріалами КАІ