//

Скульптури Пінзеля у Луврі експонуватимуть по сусідству з Джокондою

Скульптури Пінзеля зі Львова до Лувру поїхали 1 листопада. Їх перевозили спеціальними автомобілями, які обладнані для транспортування творів мистецтва з дотриманням відповідного мікроклімату. В Париж скульптури Пінзеля прибули вночі проти 6 листопада. Про це сьогодні, 15 листопада, в коментарі Гал-інфо повідомив головний хранитель фондів Львівської галереї мистецтв Ігор Хомин.

 

Жодних перешкод чи затримок під час перевезення скульптур Іоанна Пінзеля не було. Міністерство культури подбало про спеціальну охорону, яка супроводжувала твори мистецтва до українського кордону, а після цього твори Пінзеля взяла під охорону приймаюча сторона.

 

Скульптури Іоанна Георга Пінзеля до Лувру супроводжував головний хранитель фондів Львівської галереї мистецтв Ігор Хомин, двоє реставраторів зі Львова та чотири реставратори з Києва.

 

Для перевезення скульптур в Австрії замовляли спеціальні ящики, які дозволяли зафіксувати скульптуру в кількох площинах, так 27 експонатів перевозили у 30 ящиках. Через складну композицію деякі скульптури довелося демонтувати і перевозити в окремих ящиках.

 

До Лувру із запланованих 28 експонатів в результаті поїхали 27 експонатів. Кам’яну скульптура Св. Онуфрія для експозиції так і не передала громада села Рукомиш Бучацького району, що на Тернопільщині.

 

«Для експозиції в Луврі обладнали сучасний зал спеціально під скульптури Пінзеля. Це неподалік залів італійського мистецтва Ренесансу де експонують Джоконду», - розповів Ігор Хомин.

 

Він зазначив, що під час перенесення скульптур до виставкового залу виникли проблеми із трьома великими скульптурами: Апостола Івана; Самсона, який роздирає пащу Лева та Жертвоприношення Авраама. Скульптури не проходили у двері виставкового залу, тому довелося шукати вигідний кут нахилу та метр за метром пересуватися музеєм.

 

«Всі скульптури цілі та непошкоджені. Ми ретельно все оглянули і пересвідчились, що під час перевезення та монтування експозиції скульптури не постраждали. В української сторони скульптури Пінзеля прийняв директор департаменту скульптури Лувру Гійом Шерф, який приїздив у серпні до Львова», - зазначив Ігор Хомин.

 

Ігор Хомин також розповів, що окрім 27 експонатів Пінзеля з України в Луврі експозицію доповнять розп’яттям з Познаніта сімома боцетто Пінзеля (моделі скульптур) з Мюнхену.

 

Реставратори закінчили монтувати та готувати скульптури до експозиції в минулу п’ятницю. Французька сторона у свою чергу одразу розставляла скульптури згідно задуму експозиції.

 

«Думаю, що експозиція вже готова. В процесі монтування обидві сторони ретельно перевіряли всі скульптури і фіксували все на фото», - зазначив Ігор Хомин.

 

Він зазначив, що всі скульптури будуть у вільному доступі, у вітринах буде скульптура св. Якима та сім боцетто Пінзеля.

 

Відкриття виставки відбудеться 21 листопада. Тоді ж до Лувру вирушить українська делегація на чолі з міністром культури. До Лувру поїдуть також директори музеїв, які надали експонати для виставки у Луврі.

 

На запитання на яку суму застраховані скульптури Ігор Хомин заявив, що згідно умов договору не може це розголошувати. Зазначив лише, що всі 27 експонатів «застраховані в одній із найповажніших страхових фірм світу».

 

Він також додав, що сума страховки дуже велика. Таку суму висунула українська сторона і заперечень з боку французів не було.

 

Джерело: http://galinfo.com.ua