//

Складні відносини між Апостольським Престолом і США

Сьогоднішня "L'Osservatore Romano" пише про відносини між Апостольським Престолом і США протягом останнього століття. Їх потепління відбулося лише в період між I-ою та II-ою Світовими війнами. Папі Бенедикту ХV - "мирному Понтифіку" - як пише газета, вдалося, так би мовити, нейтралізувати войовничі антиклерикальні випади президента Вілсона.

 

Значну роль в процесі нормалізації відносин відіграв закордонний Архиєпископ Евгеніо Пачеллі, майбутній Папа Пій XII. Знаковим також стало цитування в 1931 р. тоді ще кандидатом в президенти США Франкліном Рузвельтом енцикліки "Quadragesimus annus" Папи Пія XI. Майбутній Президент рекомендував її як програму для виходу з Великої депресії.

 

Сьогоднішня "Osservatore" нагадує, що переломним у відносинах Святого Престолу та Сполучених Штатів став рік 1939, коли вперше в історії в церемонії  вступу на Престол св. Петра папи Пія XII взяв участь офіційний представник США Джозеф Кеннеді. Не дивлячись на це, повні дипломатичні відносини між Святим Престолом і США були встановлені лише в 1984 р.
 

За матеріалами: radiovaticana.org