//

Сиро-Маланкарська Католицька Церква проводить першу у своїй історії Генеральну Асамблею

Сьогодні Сиро-Маланкарська Католицька Церква – східна католицька церква, яка налічує 420 000 вірних, проводить першу у своїй історії Генеральну Асамблею.

 

Історія цієї церкви починається від апостольських часів. У 52 р. від Р.Х. св. апостол Тома проповідував Євангеліє в регіоні, який тепер є південно-західним індійським штатом Керала. Християни – нащадки хрещених св. Томою індусів – з часом перейняли халдейску літургійну традицію, яку й донині використовує халдейська Католицька Церква і несторіанська Ассірійська церква Сходу. З останньою індійські християни здавна були в спілкуванні. Але коли португальські колонізатори зіткнулися з індійськими християнами традиції св. Фоми 1498 р., то останні висловили намір визнати над собою верховну владу Папи Римського.

 

Католицизм латинського обряду стрімко почав поширюватися в Індії з прибуттям туди єзуїтського місіонера Франциска Ксаверія, зарахованого Католицькою Церквою до лику святих. Використовуючи Гоа в якості своєї опорної бази, він проповідував у західній Індії від 1542 до 1545 рр.. У той час португальська латинська єрархія своїми агресивними діями викликала обурення у багатьох християн св. Томи, насамперед, тим, що повсюдно викорінювалася давня халдейська Літургія.

 

У 1653 р. тисячі християн св. Томи порвали свої відносини з Римом і вийшли з Католицької Церкви, вступивши у спілкування з монофізітською Сиро-яковитскою церквою і сформувавши Сиро-Маланкарську Церкву, яка сьогодні налічує 2.5 млн. прихильників. Одночасно індійські християни взяли Антіохійську літургійну традицію.

 

Сиро-Маланкарський монах і єпископ Геваргес Мар Іваніос 1930 р. перейшов в юрисдикцію Риму і поклав підставу Сиро-Маланкарській Католицькій Церкві, яка сьогодні здійснює Літургію за антіохійською традицією. Але богослужіння при цьому проводяться на мові малаялам, сірійській, англійській, хінді та тамільській мовах. Беатифікація Геваргеса Мар Іваніоса, якого Г.К. Честертон після зустрічі з ним на євхаристійному конгресі в Дубліні назвав «Ньюменом Індії», відбулася 2007 р.

 

Сиро-Маланкарськи Католицька Церква 1953 р. перейшла на григоріанський календар. 10 лютого 2005 Папа Римський Бенедикт XVI підвищив її статус до Верховного Архиєпископства. Верховний Архиєпископ церкви також іменується «Католикосом». Його резиденція розташована в південно-індійському місті Тіруванантапураме (Трівандруме). З лютого 2007 р. Церкву очолює верховний Архиєпископ Моран мор Баселіос Клееміс.

 

Окрім Верховної Архиєпархії Трівандруме до складу Сиро-Маланкарської Католицької Церкви входить Архиєпархія Тірувалли і 6 єпархій – Мартандома, Мавелікари, Батерей, Муваттупужа, Патанамтітти і Путура. Сиро-Маланкарські парафії діють і за межами Індії: в США (Апостольський екзархат у США), Європі і на Близькому Сході. Членами цих парафій є представники індійської діаспори. Згідно з даними Annuario Pontificio за 2010 рік, в церкві налічується 8 єпископів, 587 священиків, 332 монаха (включаючи 99 єромонахів), 641 парафію. Їй належать, семінарія, 7 коледжів і 270 шкіл.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru