//

Сирійський Патріарх: палестинська держава – ключ до миру

Створення автономної палестинської держави, за словами сирійського Патріарха Григорія IIІ Лахама, є ключовим кроком до вирішення політичних проблем на Близькому Сході. На його думку, сприяння цьому з боку Європи та США могло б "створити атмосферу довіри" до західних держав в арабському світі.

 

"Питання Ізраїль-Палестина не може бути відділене від ситуації на Близькому Сході". Визнання палестинської держави також поліпшить ситуацію в Лівії, Єгипті та Сирії, переконаний Мелькітсько-католицький Патріарх Антіохії.

 

За словами патріарха, насторожує ситуація в Сирії. Хоча християнська меншість у країні в результаті бойових дій між армією і демонстрантами не страждає, але "ми страждаємо разом з людьми: пораненими та загиблими з обох сторін", – сказав ієрарх. – Буденність визначається страхом і невпевненістю, – зазначив Патріарх, який проживає в Дамаску. Можливі санкції з боку міжнародного співтовариства проти сирійського режиму він назвав "не конструктивними".

 

Слова Мелькітського Патріарха слід розглядати на тлі вкрай складної ситуації християн у Сирії та в інших арабських країнах. Сирійські християни у порівнянні з іншими країнами на Близькому Сході були більш захищені – навіть враховуючи те, що в країні панувала за західними стандартами диктатура. На думку експертів, будь-яка революція призведе тільки до погіршення становища християн у країні. Суніти та шиїти, які борються за владу в Сирії, не мають державної моделі, в якій є реальна свобода віросповідання. Християни в країнах з шиїтським або сунітським управлінням є громадянами другого сорту.

 

За матеріалами Радыё Ватыкана